Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Icona brasilera de la protesta urbana actua al palau de la música de Barcelona

Deixa un comentari

La cantant bahiana Karina Buhr, una de les revelacions de  la música brasilera actual, oferirà amb la seva banda un concert gratuït al Palau de la Música de Barcelona, al proper dilluns, 30 de juny (entrades ja esgotades). Tal i com han anunciat les webs de les revistes BrazilcomZ i TimeOut, Buhr interpretarà cançons dels seus discos ‘Longe de onde’ i ‘Eu menti pra você’. El primer disc fou premiat al “Concurso Nacional 2010 del Natura Musical” i amb el segon, la cantant brasilera aconseguí el reconeixement d”Artista de l’any’ concedit per l’Associació Paulista dels Crítics d’Art (APCA). Ambdos treballs han estat diverses temporades al Top 10 de la revista Rolling Stone.

Però potser el que no es té massa present a casa nostra és que Karina Buhr ha manifestat publicament el seu recolzament al moviment #OcupeEstelita, tornant-se una ícona de la protesta urbana a Recife, a l’Estat de Pernambuco, i per extensió, a tot el Brasil.

#OcupeEstelita es tracta d’una iniciativa ciutadana inspirada en el moviment Occupy Wall Street que s’oposa a l’execució del projecte urbanístic de remodelació del Moll d’Estelita (Cais José Estelita) a Recife. Aquest projecte preveu la construcció de dotze torres amb gran quantitat de nous habitatges al centre de la ciutat,  sense tenir em compte les demandes ciutadanes per a un ús més equilibrat del sòl urbà: més árees verdes i d’esbarjo. La crítica al projecte, doncs, es dona per sobreposar els interessos particulars, de les constructores involucrades, a l’interès general per major qualitat de vida. De fet, els greus problemes de mobilitat que pateix la població de Recife, es deuen en gran part a la desmesurada verticalització en les construccions, sense un veritable pla urbanístic.

#OcupeEstelita compta amb un gran recolzament social, no tan sol entre els joves, els moviments alternatius i les classes populars, sino que té forta incidència també en la comunitat acadèmica universitária (professors i estudiants), així com entre determinats sectors professionals i formadors d’opinió, com arquitectes i periodistes.

El moviment, originat al 2012, aprofità l’energia social alliberada l’any passat, arran de les protestes contra el dispendi públic en la celebració de Copa de les Confederacions, prèvia a l’actual Copa del Món de futbol. Aquest any, la mobilització es produí amb l’ocupació d’uns magatzems abandonats al Moll d’Estelita, just quan anaven a ser enderrocats. Els manifestants aconseguiren un compromís de les autoritats per a atendre les reivindicacions en pauta, especialment, la revisió del projecte, i un col·lectiu mantingué l’ocupació permanent del local amb tendes de campanya.

Durant els dies de protesta, diversos artistes actuaren al local, expressant la seva solidaritat al moviment, entre els quals Karina Buhr, a l’1 de juny passat.  El músic Silvério Pessoa, que ja va ser objecte de dos apunts en aquest bloc pel seu intercanvi musical amb Occitània, també ha tocat a Ocupe Estelita,  recolzant públicament al moviment.

Al 10 de juny, Buhr fou entrevistada en el programa de varietats de la presentadora Fátima Bernardes, a la TV GLOBO, el canal de més audiència al Brasil, en que interpretà diverses cançons i aparegué amb una camisa que hi deia “Ocupe Estelita Recife”.

Però al 17 de juny, just al dia que la selecció de futbol del Brasil havia de jugar el segon partit a la Copa del Món contra Mèxic, i després de 28 dies de resistència, la justicia decretà l’ordre de desallotjament dels ocupants, la qual fou executada sense dilacions per la Policia Militar. Institucions que betllen pels drets humans, com l’Ordre del Advocats del Brasil (OAB) o Amnistia Internacional (AI) criticaren amb duresa la forma com es canalitzà el conflicte. I la jornada de protesta s’allargà tot el dia, amb manifetants calant foc en pneumàtics i tallant les principals vies de la ciutat, ocasionant greus transtorns al trànsit local. Val a dir que força ciutadans, atrapats en els embusos, s’acabaren perdent la retransmissió del partit de futbol, que es jugà a les 17h.

Actualment, el moviment #OcupeEstelita continua la protesta i l’ocupació a sota d’un viaducte proper als vells magatzems que ja foren enderrocats, després de la desocupació forçada. Mantenint la pressió i el clima de lluita per una ciutat que tingui més en compte les necessitats de les persones.

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 28 de juny de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.