Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Dead line fins a cap d’any per al vot exterior

Deixa un comentari

Sembla una inocentada, però més aviat és una altra maniobra anti-democràtica de molt mal gust (una més) que el govern central del PP gasta als ciutadans que emigren de l’Estat (mobilitat exterior en diuen ara). Segons una noticia de eldiario.es de 25/12, que està circulant a tot drap per les xarxes, es veu que qui tingui ciutadania espanyola i es trobi visquent, treballant o transitant a l’estranger, i calcula que s’hi trobarà quan hi hagi eleccions autonòmiques, doncs si encara no ha anat al consulat espanyol corresponent a donar-se d’alta, aleshores ho tindrà magre per votar! Només qui ho faci fins a cap d’any, o sigui, qui trameti la seva sol·licitut fins a 31 de desembre (ara només queda dilluns, dimarts o dimecres que ve), podrà efectivament participar dels pròxims comicis. I qui no, no!

Segons eldiario.es:solo tras sucesivas llamadas a la Oficina del Censo Electoral y correos al INE hemos podido confirmar que los “movimientos no notificados” de residentes en el exterior antes del 31 de diciembre quedarán fuera del censo de cara a las elecciones autonómicas del 24 de mayo. Es decir, que quien no esté inscrito en el consulado antes de fin de año no podrá votar. Casi seis meses antes de la cita electoral y, nuevamente, sin aviso oficial alguno”. 

L’oracle de la teoria de la conspiració ens pot fer pensar que aquestes maniobres a marxes forçades podria tractar de dificultar el vot dels emigrants, certament més proclius tant al vot d’esquerra, com al vot de càstig (Podemos) i, en el cas català, al vot sobiranista.

Bé, no us atabaleu xiquets!

Hi há dues maneres de registrar-se al Consulat i sol·licitar el vot des de l’estranger: com a resident absent o com a no-resident. En el primer cas, (resident absent) es perd la condició original d’empadronament al municipi d’origen a Espanya i et donen d’alta al CERA (Censo Electoral de Españoles Residentes Ausentes) per a poder votar. En el segon cas (no-resident), això no passa: es manté el registre en el CER (Censo Electoral de Españoles Residentes en España) i es pot sol·licitar el vot temporal des de fora.

Segons una pàgina informativa del Ministerio de Asuntos Exteriores (MAE), els inscrits en el CERA poden participar en eleccions generals, autonòmiques i europees. En canvi, els inscrits al CER i que demanin el seu vot des de l’estranger, podran participar també a les municipals.

L’estrany del cas és que segons aquesta mateixa pàgina del MAE (que es va fer per informar de les anteriors eleccions europees), s’avisa que, en ambdós casos, el registre es pot fer, com a màxim, fins al 25è dia posterior al de la convocatòria del respectiu procés electoral. Aleshores, això no coincideix amb el rumor que s’està estenent aquests dies sobre l’inesperat dead-line fins a cap d’any, quan encara no hi ha ni convocatòria d’eleccions.

Com diu eldiario.es: Aunque la legislación dice que el censo se cierra con anterioridad a la convocatoria de elecciones e incluso recoge el momento exacto del cierre, parece que consulados y Ministerio prefieren obviarlo cuando se trata de nuestro voto, y recibimos con perplejidad respuestas oficiales como que “las elecciones no se han convocado aún” o que “de dónde nos hemos sacado la fecha del 31 de diciembre”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 28 de desembre de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.