Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

CURSOS DE CATALÀ PER A LUSÒFONS ES MULTIPLIQUEN A LA XARXA

Deixa un comentari

Que la independència de Catalunya comportarà avantatges per a la projecció internacional de la llengua catalana, ja ho va anunciar fa un parell d’anys l’escriptor Mathew Tree en aquest vídeo, a la pàgina web del projecte Amb Independència. Avui, a menys de 5 mesos del referèndum del 9-N, aquest prognòstic comença a fer-se cada cop més evident, amb petites però significatives iniciatives. En el cas que ens ocupa, hom pot detectar a la xarxa un augment de l’oferta de cursos de català, presencials o a distància, destinats al públic de parla portuguesa.

A la ciutat de Porto Alegre, al sur del Brasil (Estat de Rio Grande do Sul), l’escola privada ABC Idiomas, que treballa amb l’ensenyament de vuit llengües estrangeres, ha encetat un nou projecte, anomenat ABC Hispânia, destinat a l’ensenyament del català i del basc. Curiosament, a la propaganda s’hi veuen clarament l’estelada  i la ikurriña com a banderes per identificar els respectius idiomes. Vejeu per exemple, la pàgina en que presenten el català.

En el text que justifica perquè estudiar català s’hi diu (en portuguès): “En els últims anys, el domini de l’idioma català ha crescut considerablement en paral·lel a un major prestigi de la llengua. El català és un patrimoni cultural de la regió i la població de Catalunya un fort orgull pel seu idioma. És la novena llengua més parlada a la Unió Europea i, per la importància de la regió en l’àmbit social, acadèmic i econòmic, ha guanyat més importància juntament amb l’espanyol i l’anglès. Parlar català és una gran diferèncial”.

ADREÇA: Av. Borges de Medeiros nº 343 – 7º andar. Porto Alegre – RS (BRASIL)

Val a dir que, al Brasil, l’Associació Cultural Catalônia, fincada a les rodalies de São Paulo i filiada a la FIEC– Federação Internacional d’Entitats Catalanes a l’Exterio, és l’únic centre oficial que ofereix ensenyament presencial, en tots els nivells, de català, desde el bàsic fins al superior. Precisament, el pròxim 30 de juny s’acaba el plaç per a la inscripció en els nous cursos d’enguany. Ademés, en col.laboració amb l’Institut Ramon Llull, l’Associació Catalônia també administra les proves per a l’obtenció del certificat de coneixements de català com a llengua estrangera fora del domini lingüístic.

ADREÇA: Sede do Catalônia na Av. Lins de Vasconcelos, 1807- Cambuci – SP (BRASIL)

A la xarxa, també hi ha altres opcions d’estudi de català a distància, promogudes per empreses diverses. Concretament, aquesta setmana ha aparegut també la iniciativa APRENDER CATALÃO, de l’empresa alemana, APRENDER LÍNGUAS (del grup Online Media World), que ofereix cursos en software per a països de llengua portuguesa.

APRENDER CATALÃO ofereix els cursos: bàsic, avançat, per a nens i diccionari digital portuguès-català, amb preus que van de 9,90? a 24,90?. Ademés, a la web disponibilitzen  una sèrie de recursos gramaticals per a aprendre català, amb informacions d’utilitat pràctica sobre la llengua i la societat catalana.

Furgant a la web, hem pogut detectar tres iniciatives de download de pagament de cursos de català per a lusòfons:

EUROTALK

LANGMASTER

LINGUASHOP

És clar que la opció més econômica sempre serà el curs gratuït a distància, promogut per la Generalitat de Catalunya, el PARLA.CAT. Però en aquest cas, els constinguts no estan customitzats per al públic de parla portuguesa i no hi ha opcions per al públic infantil.

PD:

No està de menys recordar que el Brasil és el país on hi ha més seus de l’Instituto Cervantes al món. En total són 8 unitats en ciutats brasileres (Rio de Janeiro, São Paulo, Brasília, Porto Alegre, Curitiba, Belo Horizonte, Salvador i Recife), quasi tantes com elefants blancs al mundial (12). En un passat recent hi hagut alguns intents tímids per a ofertar cursos especials de català, però l’exigència de només obrir grup amb un mínim de 7 inscrits, ha inviabilitzat la iniciativa, que així d’entrada ja estava destinada a fracassar.

Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua el 25 de juny de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.