Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Cinc visions de Catalunya desde l’altra banda de l’oceà (1ª part)

Deixa un comentari

Com varem anunciar en un apunt anterior, encetem avui la divulgació de fragments de cinc textes escrits per alumnes de l’Associació Cultural Catalonia, dedicada a l’ensenyament del català a São Paulo, Brasil.

Aquests textes són valuosos en la mesura que expressen els atractius que la nostra llengua, cultura i societat exerceixen sobre el públic brasiler. I, valoritzant-los, valoritzem a qui s’ha pres la molèstia de descobrir i aprendre el nostre univers cultural i lingüístic desde l’altra banda de l’oceà.

Els fragments pretenen ser un tast de les redaccions originals, que les trobareu disponibles en els enllaços corresponents del BLOG de l’Associação Cultural Catalonia, a qui agraïm la gentilesa en poder establir aquesta col·laboració.

PERQUÈ APRENDRE CATALÀ? PER JOYCE SAMARA

(…)

Si vols aprendre Català, no te’n faltaran motius. El català és una llengua encantadora, parlada per més de 10 milions de persones; (…) És una llengua antiga, de molta història i bellíssima cultura.

(…)

Cadascú el seu motiu; en el meu cas, l’aprenc per amor. Perquè el Català em porta al temps de quan era canalla, quan la meva iaia em posava a la seva falda i em cantava “arri arri tatanet..” o jugàvem a “conillets a amagar..” entre tantes altres cançons. És la llengua del cor, que em fa recordar les històries de la meva àvia, de l’època difícil que va viure, on no li era permès parlar i aprendre el seu idioma, i del seu amor per la llengua i la seva terra. Escoltar i aprendre cada dia, ni que sigui una paraula, m’encanta, i a tots els que com jo, tenen alguna arrel catalana, crec que els il·lusionaria també.

Fa poc temps, vaig passar algunes hores parlant amb una parella de vellets catalans, molt amables, que viuen al meu barri. Els va encantar saber que feia un curs de català, però es van entristir perquè els seus fills i néts no els hi ve de gust aprendre la seva llengua, ni conèixer la seva terra. I aquest no és el primer cas que veig així, ja he parlat amb altres néts de catalans que no s’interessen pel Català… Una llàstima.

(…)

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLERT AL SEGÜENT ENLLAÇ DEL BLOG DE L’ASSOCIACIÓ CATALONIA

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua el 17 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.