Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Cinc visions de Catalunya desde l’altra banda de l’oceà (2ª part)

Deixa un comentari

Prosseguim amb la divulgació de fragments de textes escrits per alumnes de l’Associació Cultural Catalonia, dedicada a l’ensenyament del català a São Paulo, Brasil.

Aquests textes són valuosos en la mesura que expressen els atractius que la nostra llengua, cultura i societat exerceixen sobre el públic brasiler. I, valoritzant-los, valoritzem a qui s’ha pres la molèstia de descobrir i aprendre el nostre univers cultural i lingüístic desde l’altra banda de l’oceà.

Els fragments pretenen ser un tast de les redaccions originals, que les trobareu disponibles en els enllaços corresponents del BLOG de l’Associação Cultural Catalonia, a qui agraïm la gentilesa en poder establir aquesta col·laboració.

CATALUNYA per Carlos Henrique Xavier Endo

Catalunya és una comunitat autònoma d’Espanya. És la part més extensa del territori històric i cultural del Principat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. Amb un estimat de 7.546.522 d’habitants del 2013, és la segona comunitat autònoma més poblada d’Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total de les comunitats on el català és llengua pròpia. La comunitat autònoma de Catalunya exerceix el seu autogovern que la constitució espanyola li garanteix com a nacionalitat. La norma institucional bàsica de Catalunya és l’Estatut d’Autonomia. D’acord amb aquest, l’autogovern de Catalunya s’organitza políticament en l’administració de la Generalitat de Catalunya.

Els catalans i les catalanes són un poble o una ètnia europea i mediterrània que té les seves arrels als Pirineus orientals i territoris adjacents. Històricament, es consideren com a catalans els individus de parla catalana que, generalment, són originaris d’algun dels territoris anomenats modernament Països Catalans. A partir del segle XVI es va generalitzar l’ús del gentilici de valencià, tant per la llengua com pels habitants, i més tard el gentilici de mallorquí, perdent-se la unitat del gentilici català i la consciència de col·lectivitat sobretot a partir de la Guerra de Successió (1714).

(…)

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLERT AL SEGÜENT ENLLAÇ DEL BLOG DE L’ASSOCIACIÓ CATALONIA

LLEGEIX L’ARTICLE ANTERIOR: CINC VISIONS DE CATALUNYA I DEL CATALÀ DESDE L’ALTRA BANDA DE L’OCEÀ (1ª PART)

Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua el 23 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.