El populisme punitiu pica a la porta del Brasil

El Congrés Nacional va aprovar un Projecte d’Esmena Constitucional que reduirà l’edat de responsabilitat penal al país de 18 a 16 anys. Amb un 87% de suport de la població, el projecte va ser denunciat per l’ONU, que va recordar que, dels 21 milions d’adolescents que viuen al Brasil, només el 0,013% han comès actes contra la vida.

El Periódico.cat

El Brasil aprova el projecte per poder empresonar menors

La presidenta Rousseff, en minoria, qualifica la mesura de «gran retrocés»

El Brasil viu els últims mesos sumit en una crisi econòmica, política i social. El clima d’inseguretat ciutadana s’ha instal·lat a les grans ciutats i els partits de l’oposició, majoria després de la deserció de l’aliança de govern del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB), han aprofitat el moment per treure a la llum els seus projectes populistes.

Dijous passat, el Congrés Nacional va aprovar el Projecte d’Esmena Constitucional (PEC 171/1993) que, després de la seva ratificació al Senat, reduirà l’edat de responsabilitat penal al país de 18 a 16 anys. Amb un 87% de suport de la població, el projecte va ser denunciat per l’ONU, que va recordar que, dels 21 milions d’adolescents que viuen al Brasil, només el 0,013% han comès actes contra la vida.

La presidenta Dilma Rousseff, incapaç d’evitar que s’aprovi, s’hi va posicionar des del primer moment en contra i va qualificar el text com «un gran retrocés per al nostre país». Des del 1992, la població carcerària del Brasil es va multiplicar per sis i va arribar als 715.655 presos el 2015 quan el seu sistema de presons amb prou feines té capacitat per encabir la xifra de 357.219 presos.

El país no només té la tercera població carcerària més elevada del món, darrere dels EUA i la Xina, sinó que les seves presons figuren entre les més perilloses. Motins sanguinaris, segrestos de funcionaris i decapitacions de reclusos són escenes que resulten habituals en presons governades de facto per faccions criminals com el Primer Comando de la Capital. Present al 90% de les presons del país, la principal facció criminal del Brasil dirigeix el seu imperi del narcotràfic, que s’estén a països com el Paraguai, Bolívia o l’Uruguai, darrere de les reixes.

ESCOLES / «Les nostres presons són verdaderes escoles del crim», va arribar a declarar el ministre de Justícia, José Eduardo Cardozo, que conscient del greu problema que suposaria l’aprovació de la PEC 171/1993, es preguntava: «¿Què volem fer? ¿Ficar els nostres adolescents a les presons perquè siguin captats per organitzacions criminals?».

Els càlculs del ministeri sobre el projecte situen en almenys 32.000 els menors que passarien a ser empresonats anualment als 27 estats del Brasil. Una situació completament absurda, sobretot si es té en compte que l’índex de reincidència entre la població reclusa és d’un 80% mentre que els nivells dels que s’acullen a programes de reeducació són amb prou feines del 20%.

El Brasil, la «pàtria educadora», segons l’eslògan del Govern de Rousseff, està perdent la batalla contra el populisme. La mà dura torna a instal·lar-se en un país que, malgrat els esforços portats a terme en l’última dècada per prevenir i eradicar la violència, continua registrant 56.000 assassinats per any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*