Tres líders indígenes assassinats en una setmana al Nordeste del Brasil

En poc més d’una setmana han ocorregut tres assassinats de líders indígenes als estats del Maranhão i Bahia, al Nordeste del Brasil. Aparentment, els crims no tindrien vinculació, doncs ocorregueren a centenars de kilòmetres uns dels altres, però la coincidència en la forma com s’han comès les execucions i els conflictes socials que els envolten, posen de relleu l’actualitat de la problemàtica indígena al Brasil. La notícia ha estat recollida per El País Brasil, arran de la denúncia feta pel Consell Indigenista Missioner (CIMI), entitat vinculada a la Confederació Nacional dels Bisbes del Brasil (CNBB). Els casos en qüestió foren els seguents:

  • 26 d’abril – Eusebio Ka’apor, de l’ètnia Ka’aapor a l’Estat del Maranhão. Executat amb arma de foc per l’esquena per dos encaputxats en una motocicleta quan tornava a casa amb el seu vehicle.
  • 01 de maig – Adenilson da Silva Nascimento, de l’ètnia Tupinambá, al sud de l’estat de Bahia. Les circunstàncies foren les mateixes. L’esposa d’Adenilson també fou ferida a la cama i a  l’esquena, però ha sobreviscut, juntament amb el fill petit d’un any i la filla, de 15, que estaven presents en el moment de l’execució.
  • 03 de maig – Gilmar Alves da Silva, de l’ètnia Tumbalalá, al nord de l’estat de Bahia. Conduïa una motocicleta quan uns individus en un cotxe l’abordaren i el dispararen letalment.

A l’Estat de Bahia, les execucions s’han produït en terres que foren demarcades per la FUNAI (òrgan tècnic federal), però que esperen el reconeixement definitiu del govern brasiler. A la terra dels Tumbalalá, ademés, hi ha tensió per la construcció d’una repressa al Rio São Francisco, que pot submergir part de les terres demarcades que el poble conrea, segons ha divulgat el CIMI.

A la terra indígena Tupinambá de Olivença, dues cases van ser cremades en les darreres setmanes. En aquesta regió des del 2013 fins ara, hi ha hagut 18 assassinats. La imatge correspon a les protestes realitzades per 300 indígenes per la mort d’Adenilson.

Al Maranhão, les terres dels Ka’apor ja estan demarcades i ratificades oficialment pel goven. El problema allà, segons el CIMI, és la invasió de les terres indígenes per part de madeireiros (taladors) que tracten d’envair l’espai marcat per explotar el lloc. “L’ambient és de conflicte allà i els pobles estan fent resistència”, afirma Cleber Buzatto, secretário-executiu del CIMI.

 En nota de premsa, el CIMI afirma que els assassinats són el resultat de tres factors principalment: “els discursos racistes de diputats ruralistes (defensors dels interessos dels terrartinents) al Congrés Nacional, la paralització dels procediments de demarcació i l’omissió pel que fa a la protecció de les terres indígenes pel govern de Dilma i les decisions de la segona sala de l’STF (Cort Suprema  del Brasil), que anul·laren actes administratius de demarcació de terres en els últims mesos”.

Els tres pobles indígenes afectats habiten en tres ecosistemes diferents: els Tupinambá, la mata atlàntica, selva del litoral brasiler, a prop de la turística ciutat d’Ilheus, famosa per la producció de cacau. Els tumbalalá viuen a l’interior, al sertão (semiàrid), on es dona la vegetació de caatinga, extremament seca a l’estiu i verdejant a l’època de les pluges. Les terres, però, són a la bora del riu São Francisco, un dels més llargs i cabdalosos del Brasil. Ja els Ka’apor viuen en una àrea on predomina la selva alta pre-amazónica al Maranhão, just a les portes on s’acaba el cerrado (sabana) i comença la selva amazònica.

Per a més informacions d’aquests pobles, podeu consultar els següents enllaços de l’Instituo Socio-Ambiental, entitat dedicada a la seva promoció i divulgació:

http://pib.socioambiental.org/pt/povo/tupinamba

http://pib.socioambiental.org/pt/povo/tumbalala

http://pib.socioambiental.org/pt/povo/kaapor