Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Badada diplomàtica d’Espanya amb el Brasil

Deixa un comentari

Hem pogut saber per la premsa oficial que Espanya va estar representada només pel seu ambaixador en la cerimònia de possessió del segon mandat de Dilma Rousseff a la presidència del Brasil. Doncs en la data de l’esdeveniment, dia 1 de gener, totes les autoritats espanyoles havien programat vacances nadalenques.

La  cosa no trascendiria, segurament, si no fos perquè aquesta ha sigut la delegació espanyola de nivell més baix en la possessió d’un president iberoamericà en els últims anys, tot i tractar-se d’un gegant com el Brasil. En un irònic article d’opinió publicat ahir (El acento), El País es lamentava de l’error diplomàtic que suposa l’episodi, donada la “vocació iberoamericana” d’Espanya en l’escenari geopolític. Deia el subtítol “Lamentable infrarrepresentación de España en la toma de posesión de Dilma Roussef” [amb una f (sic)], una mena d’error que hom no pot permetre’s, donats els temps de crisi que corren (sic sic!).

Segons notícia apareguda al passat 30 de desembre en l’edició web per al Brasil d’aquest diari, fonts de la Moncloa justificaren l’inusual menyspreu diplomàtic amb el fet que la cerimonia ocorregué en una data inoportuna, i en el fet que es tractés d’una re-elecció en lloc d’un primer mandat. En la traducció lliure (del portuguès) llegim:

(…) “Les fonts consultades per El País van dir que la representació espanyola va ser similar a la d’altres països europeus, però Espanya mai es comparà amb els seus socis de la UE en aquesta mena d’esdeveniments. Fins a la seva coronació al juny passat, el princep Felip era un habitual en les cerimònies d’investidura dels governs entrants a l’Amèrica Llatina, el que li va valer un profund coneixement de la classe política del continent. (…) Mariano Rajoy assistí al juliol a la investidura del nou president panameny Juan Carlos Varela, mentre que el rei Joan Carles va assistir a l’agost, després de la seva abdicació, a la del colombià Juan Manuel Santos, el qual, com Rousseff, iniciava el seu seu segon mandat”.

“Fonts brasileres confirmaren a El País la participació dels presidents de Xile, Paraguai, Uruguai, Veneçuela i Costa Rica, així com del vicepresident nord-americà, Joe Biden, a la cerimònia. Encara que el govern de Rajoy no manté amb el govern de Rousseff les intenses relacions polítiques que manté amb Mèxic o Colòmbia, les relacions econòmiques són molt intenses i Brasil és, amb el Regne Unit, la primera destinació de les inversions espanyoles a l’estranger, amb un saldo acumulat que excedeix els 65 milions d’euros”.

Per altra banda, en la versió catalana d’El País, l’absència de pes espanyola fou assenyalada en la notícia del dia 02 de gener sobre la cerimònia de possessió. Però aquest cop, la badada ibèrica fou sorprenentment aigualida i, fins i tot, justificada:

“La cerimònia va tenir la presència de 12 presidents llatinoamericans, entre els quals, aliats com Nicolás Maduro, de Veneçuela, o Evo Morales, de Bolívia. Els Estats Units, amb qui el Brasil va tenir el 2013 unes relacions tibants, per l’escàndol de l’espionatge, hi va enviar el seu vicepresident, Joe Biden. La majoria dels 60 països representats va enviar figures de menys pes diplomàtic. Espanya, que té el Brasil com a segona destinació de les seves inversions, va confiar en l’ambaixador per a la representació diplomàtica. La llista de convidats s’explica per la data ingrata de l’esdeveniment, però també reflecteix la feble posició del Brasil en la diplomàcia internacional. Un dels principals desafiaments de Rousseff en un moment en què busca una sortida per reactivar l’economia i el comerç internacional”.

En qualsevol cas, el que han passat per alt totes aquestes entrades d’El País (o no han volgut rememorar), és que les ensopegades i desencontres de la diplomàcia espanyola amb el Brasil, en aquests últims anys, han estat una constant. Recordem:

Al novembre del 2013, l’aleshores princep Felip no va poder comparèixer a l’obertura d’un fòrum empresarial bilateral per causa d’una avaria al seu avió. Aquell episodi, en el seu moment, va desfermar les crítiques per no disposar la casa reial d’un pla de contingència que assegurés la presència del princep al compromís assumit, en que hauria de coincidir amb la presidenta del Brasil (vegeu noticia d’El País de 25/11/13 aquí).

Al febrer del 2014, el Ministre de la Casa Civil del Brasil (en representació de Dilma Rousseff) no comparegué a un dinar amb el Princep Felip i una cinquantena d’empresaris espanyols a São Paulo, preparat per l’Embaixada d’Espanya al Brasil. La plantada fou en la presentació pública de la Fundació Consell Espanya Brasil, entitat privada que pretén aprofundir les relacions bilaterals entre els dos estats. Modèstia apart, en aquest blog varem destacar-ho en primícia a casa nostra (vegeu aqui).

FLIP

Aleshores interpretavem que, coincidència o no, aquell segon desencontre entre representants institucionals d’Espanya i Brasil, podria entendre’s com una reacció al primer. I la clau podria estar en la política de reciprocitat amb la que el gegant llatinoamericà buscava un tracte equitatiu en les relacions bilaterals amb Espanya. Un precedent d’aquesta política de reciprocitat la trobariem al 2013, quan el Brasil imposà una política inmigratoria més rigorosa als ciutadans espanyols, com a reacció a les deportacions arbitràries de turistes brasilers.

Ara, la badada d’ultima hora d’enguany sembla més difícil d’interpretar. I potser s’hagi d’apel·lar, com fa El País, a un desdeny lamentable dels responsables polítics de l’Estat.

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 5 de gener de 2015 per gerardviadersauret

  1. Em sorprèn (o potser ja no m’hauria de sorprendre la miopia política del govern espanyol!). Al Brasil la gent i, molt especialment el seu govern, té la pell molt fina i s’han de cuidar molts els detalls! Encara recordo quan varen començar a deportar turistes del estat espanyol com a represàlia pel que feia la policia nacional als aeroports de Barcelona i Madrid tornant brasilers cap a casa… La gent aquí va pensar, com pot ser, això no ens pot passar a nosaltres i SÍ! Quid pro quo! Segur que, tard o d’hora el govern del Brasil els hi torna la jugada!!! Es que s’ha de ser curt de gambals!!! Espero i desitjo que la diplomàcia catalana, en un futur proper, faci millors les coses i vetlli millor pels interessos de la República de Catalunya!

    1. En la opinió de la periodista Rosa Massagué, d’El Periódico:

      “Les vacances són una pèssima raó i pitjor seria si el motiu fos una revenja perquè el Brasil no va donar el seu vot a la candidatura espanyola al Consell de Seguretat de l’ONU. En qualsevol cas, és un error digne de la ‘marca Espanya’, una iniciativa també de García-Margallo”.

      http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/brasil-vacances-diplomacia-3829629

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.