Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Sant Esteve, dia oficial dels Catalans al Món

Deixa un comentari

Què tenen en comú ciutats com Hong Kong, Helsinki, Istambul, Baltimore, Alger, Recife o Madrid? Segur que moltes coses, però una d’elles és el fet que catalans que hi viuen, entre moltes altres ciutats, es reuniren ahir per fraternitzar-se en la trobada anual de Catalans al Món. Aquesta és sempre una molt bona oportunitat, per a tothom que ho vulgui, refrescar la gola i parlar de curiositats amb un munt de gent que viu a llocs molt diversos del planeta (i a més, en català: tot un luxe avui en dia a la ciutat comptal!).

camon2

Catalans al Món és una xarxa de pàgines web, creades pel programador Sergi Marzabal, amb la fita de posar en contacte localment catalans a l’exterior i facilitar l’intercanvi d’informacions útils en ciutats de tot arreu. Actualment, Catalans al Món, o bé CATALANSALMON (salmó català, en anglès), disposa de 389 webs, una per cada ciutat, distribuides en 124 països dels 5 continents i més de 10.500 usuaris registrats.

paisos2014

La trobada de Catalans al Món l’organitza cada any el seu fundador amb l’ajut inestimable del seu lleial col·laborador, el periodista i escriptor JR Armadàs, per la vesprada de Sant Esteve a Barcelona, després que la parròquia ja tingui coll aball els canalons de la diada. Tradicionalment, el meeting point era el pub irlandès COLLINS, a la Sagrada Famíla. Enguany però, en JR aconseguí un local amb les canyes i copes a més bon preu: la sala del bar-restaurant HORIGINAL, a Ferlandina 29, davant del MACBA. Es dona el cas, doncs, que l’esdeveniment fou al barri del Raval, casualment, al mateix carrer i ben ben aprop de la seu de VilaWeb.

camon4

El punt àlgid de la trobada fou el sorteig de la segona panera mundial de Catalans al Món, muntada a partir de productes típics dels països on viuen els usuaris de les web i que permeté recaptar fons per l’associació. D’entre les viandes i licors diversos, el producte estrella d’enguany fou el Turko Baba, una mena de viagra otomà, fet de mel amb espècies, que segons ens explicà l’editor de Catalans a Istambul, no s’ha de prendre (a qui li faci falta!) abans de l’acte (ex-Ante), sin després (ex-Post), com a reconstituient del to vital.

turko baba

Es pot considerar que Catalans al Món és la punta de llança més visible de la nova fornada de catalans abocats a l’exterior, amb la crisi i la globalització, i que configuren la Causa Catalana 2.0 com diu en Sergi. Contrasta, generacionalment, amb els emigrats d’unes dècades enrere i que formaren els casals catalans en les ciutats amb major concentració d’ex-pats (potser a aquests si que els hi faria més servei el Turko Baba!). En aquest sentit, és interessant notar que la xarxa de catalans al món és molt més capil·laritzada i permet posar en contacte virtualment catalans que resideixen en indrets força insòlits del planeta, on la presència de conterranis és més escadussera.

panera

A la reunió, els organitzadors explicaren la tasca duta a terme al 2014: un total de 53 noves webs al món i 1.600 nous usuaris. A més, s’encetà el projecte PADRINS AL MÓN que té per objectiu posar en contacte directe a catalans que marxen a viure a l’estranger amb d’altres amb anys d’experiència, per tal de transmetre informació més profunda i detallada del destí. Al 2014 també es creà la web VULL VOTAR, que serví per orientar a molts catans a l’exterior sobre com poder votar al 9N.

camon6

Recentment, Catalans al Món  es consitituí com a ens associatiu (sense necessitat que els usuaris em siguin socis, ep!). Per tal d’ajudar a mantenir el projecte, han decidit instaurar el 26 de desembre, el DIA DE CATALANS AL MÓN, com a reclam per a encetar la CAMPANYA DE DONACIONS. Com explica en Sergi Marzabal, “CATALANSALMON és una iniciativa privada que es fa sense publicitat i sense subvencions, només a partir de la voluntat i la feina de molta gent, però també hi ha despeses que s’han de pagar; dominis i servidors principalment”.

CAMON

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 27 de desembre de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.