Dilma guanya però haurà d’esperar per saber si es reelegeix

Dilma Rousseff, actual presidenta del Brasil i candidata a la reelecció pel Partido dos Trabalhadores (PT), ha estat la candidata més votada en les eleccions d’ahir diumenge, amb 41% dels vots. La sorpresa electoral l’ha protagonitzat el segon candidat més votat, Aécio Neves, del Partido da Social Demócracia Brasileira (PSDB), que, amb 34% dels vots, ha tret un rendiment per sobre del que els sondejos lipronosticaven. Marina Silva, del Partido Socialista Brasileiro (PSB), ha quedat en tercer lloc, amb 21% dels vots.

Val a dir que al Brasil no hi ha restriccions quant a publicació de sondejos fins a la nit anterior de la votació. Per tant, és plausible que una part de l’electorat de Marina, descontent amb el govern de Dilma, hagi decidit d’última hora confiar un vot útil a favor d’Aécio, que aquesta última setmana já venia superant Marina i assumint la segona posició en la disputa.

Així, el Brasil haurà d’esperar a la segona volta (26 d’octubre) per saber com es defineix el seu futur polític. Dilma està al capdavant de les enquestes. Però la tendència creixent d’Aécio aquests últims dies sembla posar en perill l’hegemonia del PT al poder federal, que ja porta 12 anys governant el país: 8 amb Lula i 4 ara amb Dilma.

És plausible, doncs, que s’esdevingui el retorn d’un candidat del PSDB a la presidència de la República, que governà abans de Lula amb Fernando Henrique Cardoso per dues legislatures, entre 1996 i 2002. Com ja apuntavem ahir, aquests resultats suposen la consolidació, en tota regla, del bipartidisme al país més gran de llatinoamèrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*