Catalunya participa en un dels mundials de futbol de carrer al Brasil

300 joves de tots els continents estan disputant a São Paulo, Brasil el Mundial de Futbol de carrer (futebol de rua), per a mostrar que un altre futbol és possible. I un grapat de joves catalans estan representant el nostre país i disputant el títol mundial junt amb altres 19 seleccions, tal com Estats Units, Alemània, Sudàfrica, Israel, Brasil, Argentina, Uruguay, Ecuador, Costa Rica, Filipinas, Ghana, Sierra Leona, entre d’altres.

Es tracta d’un torneig que té com a principis la solidaritat, la cooperació i la inclusió social i que adopta la metodologia del “futbol callejero”, idealitzada per Fabian Ferraro, ex-jugador de futbol argentí. Algunes de les característiques d’aquesta modalitat de competició és que les regles són decidides pels propis atletes, no hi ha arbitres i els nois i noies juguen junts.

Segons els organitzadors, el futbol de carrer o “fútbol callejero“, és una pràctica esportiva i sociopedagòica que busca entendre el futbol com una estratègia per a generar processos comunitaris de transformació i així impulsionar el desenvolupament de liders. Segond Ferraro “sorgí de la necessitat de recuperar el diàleg entre els joves, per a que deixessin d’utilitzar el cos només per a coses negatives. És una forma de promoure un punt de trobada a la comunitat, de recuperar el futbol que sempre varem jugar”.

La fase de grups s’està realitzant entre el 7 i 9 de juny. Demà, dia 10 es disputaran els vuitens de final i al dia 11, les quartes. Ja les semifinals, final i disputa pel tercer lloc es jugaran al dia 12 de juny, un dia abans de la final de la Copa del Món de la Fifa.

De moment, el combinat català, anomenat “Catalunya (castellers)”, ha perdut les dues primeres partides disputades contra Israel, per 3 a 6, i contra Brasil – combinat A, també per 3 a 6. Ahir varen jugar contra Equador (encara no han estat divulgats els resultats) i avui es preveu que ho facin contra Panamà. Val a dir que Brasil participa amb tres combinats i Argentina amb dos.

Tots els dies, ademés dels partits, hi haurà activitats culturals i espais per a debats. Doncs un dels objectius del Mundial és l’aproximació entre cultures. Així, els joves estaran hospedats en 6 Centres Educacionals Unificats (CEUs), localitzats en les quatre regions de São Paulo, on realitzaran diverses activitats d’aproximació i interacció amb les comunitats. Segons Rodrigo Medeiros, coordinador de mobilització del Mundial, aquesta és una forma de procedir totalment contrària a la pràctica habitual de la Copa del Món de la FIFA, on els jugadors es concentren aillats i són tractats com a “intocables” per al gran públic.

El Mundial de Futbol de Carrer és una realització del Movimiento de Fútbol Callejero, organitzat per la Ação Educativa i la Fundación Fútbol para el Desarrollo, mitjançant el programa A Chance to Play, del Comitè dels treballadors de Volkswagen i de la Terre des Hommes. Per a més informacions, consulteu la pàgina web Mundial Futebol de Rua, en les seves versions en castellà o portuguès.

MUNDIAL O MUNDIALS DE FUTBOL DE CARRER?

Sembla ser que desde el mundial d’Alemanya, al 2006, es venen realitzant diversos mundials de futbol de carrer, organitzats per institucions diverses. La primera edició tingué lloc a Berlín, Alemanya (2006), coincidint amb la setmana final de la Copa del Món de la FIFA (veure a Wikipedia en anglès: Street football world championship). Colòmbia s’edugué el trofeu.

Al 2010, es realitzà a Durban, Sudàfrica (2010) l’Street Child World Cup. La selecció campiona fou La India. Ja al Brasil 2014, s’ha organitzat a Rio de Janeiro, entre el 30 de març i el 6 d’abril d’enguany, una segona edició de l’Street Child World Cup, aquest cop amb modalitat masculina i femenina. Els equips campions han estat Tanzània (nois) i Brasil (noies).

Per la seva banda, la FIFA també organitzà el seu Festival Football for Hope, de futbol de carrer, al 2010, a Johannesburg i ara, al 2014, de nou a Rio de Janeiro, amb 32 seleccions participants, que s’està disputant entre el 3 i el de de juliol.

 

ENLLAÇOS D’INTERÈS:

http://www.mundialfutebolderua.org/

http://streetchildworldcup.org/

http://www.streetfootballworld.org/

http://es.fifa.com/worldcup/organisation/sustainability/football-for-hope.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Street_football#Street_football_World_Championship

http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Street_Child_World_Cup

http://en.wikipedia.org/wiki/Street_Child_World_Cup

http://es.wikipedia.org/wiki/F%C3%BAtbol_callejero

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*