Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

ESTATS UNITS OBRIRÀ ARXIUS CONFIDENCIALS DE LA DICTADURA MILITAR AL BRASIL

Deixa un comentari

Amb informacions de l’Agència Brasil i de Globo.com, publicades originalment al 17 de juny de 2014.

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, anuncià dimarts (17) a Brasília, on es reuní amb la presidenta Dilma Rousseff, que el govern dels EUA ha decidit obrir els arxius confidencials de la dictadura militar al Brasil. Segons Biden, els documents já s’han enviat a la Comissão Nacional da Verdade (CNV), creada per investigar els crims que van succeir en aquell període.

Aquesta ha estat la primera visita d’un membre de la Casa Blanca a Dilma després de l’escàndol d’espionatge dels nord-americans al govern brasiler de l’any passat, un gest que ha estat vist com un intent d’acostament diplomàtic. Dilma havia posposat la visita d’Estat que faria als EUA, i que havia de tindre lloc el passat octubre, després de denúncies de que tant ella com l’empresa brasilera de petroli (Petrobras) estaven sent espiades per internet per la CIA.

A l’Ambaixada nord-americana a Brasília, Biden va declarar haver-hi un esforç comú per a donar seguretat a la xarxa i assenyalà que els Estats Units ja han revisat els procediments i han aplicat els canvis que varen anunciar al gener al respecte. El vice-president dels Estats Units destacà l’interès nordamericà en restablir una bona relació amb el govern brasiler, afirmant que “quan es tracta del Brasil, el cel és el límit”.

En um clima distès, Biden celebrà la victòria dels EUA sobre Ghana, en el partit de fútbol de la Copa del Món que ell mateix presencià a l’estadi Arena das Dunas, a la ciutat de Natal, el passat dilluns (16/06). Es dona el cas que Natal, fou una important base naval i de l’aviació nordamericana a l’Atlàntic Sud a la segona guerra mundial.

Després de visitar el Brasil, el vicepresident nordamericà ha continuat la seva gira a l’Amèrica Llatina amb visites a Colòmbia, República Dominicana i Guatemala, on s’entrevistà amb els líders d’aquests països.

Ademés de la Copa del Món de futbol, aquest any Brasil conmemora 50 anys desde l’inici de la dictadura militar (1964), quan hi hagué sistemàtiques violacions dels drets humans. La mateixa presidenta del país, Dilma Rousseff, patí em propia carn la repressió durant el període d’excepció, sent empresonada i torturada.

Als anys 70, el règim dictatorial brasiler també col.laborarà en l’anomenada Operació Cóndor, que articulà les diferents dictadures a l’Amèrica Llatina amb la CIA per a neutralitzar brutalment milers de persones més o menys vinculades amb l’esquerra política. L’Operació Condor es constituí  en una organització clandestina internacional per a la pràctica del terrorisme d’Estat, en una escala fins aleshores mai vista a la regió.

La Comissão Nacional da Verdade (CNV) té per objectiu realitzar investigacions sobre diversos crims comesos per l’Estat brasiler, amb interès especial pels crims practicats durant la dictadura militar del 1964 al 1985. Les principals accions de la CNV es centren en la consulta a una série d’arxius mantinguts fins ara en sigil, així com cridar a deposar persones involucrades en aquests incidents d’abus de poder, sigui com a víctimes, testimonis, o perpetradors.

La CNV, però, no té poders per a realitzar processos criminals contra les persones que comprovadament varen cometre alguna mena de crim en nom de l’Estat. El principal obstacle es troba en la llei de l’Amnistia, publicada al 1979, en plena dictadura militar, que concedí perdó tant als militars com als militants d’esquerra. Segons algunes estimatives preliminars, la CNV haurà d’investigar entorn de mil crims comesos en aquesta època, entre presons, tortures i morts.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 21 de juny de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.