Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

FORN DE PA: EL NOU DISC DE WAGNER PA i BRAZUCA MATRACA

Deixa un comentari
Wagner Pa i Brazuca Matracaacaben de llançar el seu quart disc, Forn de Pa (Sota la Palmera, 2013), que ha estat presentat aquest divendres 16 de maig a la Sala Apolo 2 de Barcelona. Són deu temes en que s’hi troba jazz, reggae, cabaret i samba, però amb un gir més acústic, intimista i relaxat del que ens tenen acostumats.

I és que Brazuca Matraca és la banda mítica que animava les nits brasileres a la ciutat comptal a l’inici de la dècada passada. Fou fundada pel seu cantant Wagner Pa, brasiler que hi viu desde fa 20 anys, ja establert amb parella i fills.

Forn de pa aparca, doncs, l’anterior etapa de Brazuca Matraca, més ballable, per a mostrar la faceta de cantautor de Wagner Pa. Les cançons han estat gravades en petit format de butxaca (pocket). I això fa que les presentin en directe també així. Diferent dels discos anteriors, en que la gravació era més electrònica i el format en directe era de banda mestissa.

Wagner Pa canta en portuguès, però també en castellà i català, amb accent carioca (de Rio de Janeiro). Diu ell que es sent totalment “catalarioca” i que ha creat un acent nou en català. “Hi ha un accent de Lleida, el de Girona, el barceloní i també el catalarioca”, explica en l’entrevista que li va fer la revista digital b!ritmos.

Junt amb Wagner Pa, la banda Brazuca Matraca és formada pel seu inseparable guitarrista Cesc Pascual, el batería i vents Xavi de la Salud, Sanjay Peters a la percusió i Laureta Titi a les veus. Al nou disc també col·laboren Txarnego (Electric Gozarela), cantant en la peça Pierrot; Ana Roji, a Na Retina i Juana de Diego, a Les Flors.

Wagner Pa i Brazuca Matraca es donaren a conèixer fa 14 anys animant l’escenta del mestissatge barceloní. El primer disc, amb el mateix nom de la banda (Brazuca Matraca, 2000) comptà amb l’ajuda de Manu Chao. Després seguiren El imparable Transeunte (2003) i Melic (2005). Tres anys després, Wagner Pa gravà com a DJ amb Pablo Schvarzman el projecte Pereré (2008). Desde aleshores, Wagner ha estat apartat de la múscia professional, podent disposar de força temps per a madurar les seves composicions.

Curiosament, la banda ha estat recentment citada a la novel·la Dies de frontera, de Vicenç Pagès Jordà(Proa), que ha guanyat l’últim premi Sant Jordi (vejeu l’entrevistaque Catalunya Radio ha fet a l’escriptor i al músic plegats). Els protagonistes d’aquest llibre es coneixen al 2004, precisament en un concert de Brazuca Matraca, a un festival de música de Figueres. I la parella incorporarà aquestes dues paraules, un xic com a sinònim de l’expressió suahili “Hakuna Matata” (cap problema), inmortalitzada per Walt Disney en una música de la pel·lícula infantil El Rei Lleó. Ja el significat de Brazuca Matraca no té res a  veure: vol dir un brasiler a Europa que xerra massa i fot molt la tabarra.

Recentment, Wagner Pa s’ha presentat amb Cesc Pascual a Menorca, a la sala Es Claustre (03 de maig) i a l’Ulisses Bar (04 de maig). Després de passar-se per la sala Apolo 2 de Barcelona (16 de maig), la banda completa anirà a Austria, on es presentarà al Café Leopold, a Viena, als dies 28 i 29 de Maig. I també farà acte de presència  al Festival Arena-Brasil, que es realitzarà a la mateixa ciutat, al 05 de juny. Per últim, està previst també que al 14 de juny Wagner Pa i Brazuca Matraca passin per la Sala Dune, de Valls. I tornin a Es Claustre, a Menorca, al 20 d’agost.

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 19 de maig de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.