Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

CINTES BRASILERES SOBRE INDIGENISME A LA 1ª MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE SANT FELIU DEL LLOBREGAT

Deixa un comentari

Els antropòlegs, aventurers i demés amants de la realitat indígena brasilera tingueren una cita, aquest cap de setmana, a casa nostra .  I és que a la 1ª mostra de cinema llatinoamericà, realitzada a Sant Feliu de Llobregat, s’hi van poder veure dues cintes sobre aquesta temàtica.

Concretament, la nit dedicada al Brasil, divendres 29 de març ,s’obrí, amb el curtmetratge “La batalla por el Xingú” (VO subtitulada en castellà), dirigida per Iara Lee al 2010. La cinta mostra, en 12 minuts, el conflicte d’interessos entre els més de 10 mil indígenes que viuen al riu Xingú i el govern brasiler, disposat a contruir-hi la tercera major represa hidroelètrica del món.  El mega-projecte hidrològic, destinat a desenvolupar econòmicament la regió i assegurar la sobirania energètica del Brasil, amenaça, però, en destruir la biodiversitat de la conca del riu Xingu i privar els indígenes dels seus drets a un futur sostenible.

Precisament, la segona cinta exposada a la nit: la pel.lícula Xingú. La misión al Amazonas” (també VO subtitulada en castellà) mostra la construccuó del Parc del Xingú, la reserva indígena més important del Brasil. Dirigida per Cao Hamburguer, la pel.lícula, de gairebé 2 hores, s’ estrenà al 2012 al Brasil i arriba, ara, dos anys més tard a les Espanyes.

Aquest és el relat històric dels germans Villas-Bôas i la seva primera expedició als anys 40, a peu i en canoa, per l’Amazones, on van conèixer de prop els poblats indígenes del riu Xingú. El film exposa les contradiccions que s’esdevenen entre la utopia de la trobada inicial entre exploradors i explorats, per una banda, i les conseqüències violentes que aquest encontre acabarà suposant per als indígenes, una vegada desfermat el procés de contacte civilitzatori, per l’altra. Conscients de la responsabilitat moral que tenen vers els indígenes i del dany causat als pobles indígenes, després dels primers contactes amb l’home blanc, els germans Villas-Bôas convencen el govern brasiler de la construcció de la reserva indígena del Xingú, destinada a abrigar tots els pobles indígenes de la vall del riu,tot mirant d’evitar l’enfrontament fatídic amb l’exèrcit brasiler, que tenia altres plans per a la regió.

Avui en dia, el Parc indígena del Xingú (PIX), situat a l´Estat del Mato Grosso, al sud de la selva amazónica, abriga 11 pobles indígenes diferents, amb la diversitat lingüística i cultural que li és pròpia. Amb una área de prop de 2,6 milions d´hectàrees (26 mil km2), el parc supera en en extensió el País Valencià (23 mil km2).


1ª MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE SANT FELIU DE LLOBREGAT

Encara hi ha programació en la la primera edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Sant Feliu de Llobregat, doncs no conclourà fins demà dilluns al vespre, amb pel.lícules de Mèxic i Cuba. Durant els cinc dies de duració (del 27 al 31 de març), la mostra haurà projectat, dotze pel·lícules i dos curtmetratges de nou països d’Americà del Sud, Centreamèrica i el Carib. Comptà també amb la participació de cinc invitats representants de diferents àmbits relacionats amb el cinema llatinoamericà.

 

La Mostra de Cinema Llatinoamericà pretèn ser una nova contribució a la difusió i a la promoció del cinema d’aquesta regió del món al Baix Llobregat. Neix com un espai per descobrir autors, temàtiques i països encara força desconeguts entre nosaltres però imprescindibles en la història del cinema d’aquests països i d’aquestes cultures.

Aquesta iniciativa, organitzada per l’Associació CineBaix, també ha estat possible grâcies a la col·laboració de diverses institucions, entitats, mitjans de comunicació i distribuïdores de cinema.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema el 30 de març de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.