Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Arxiu de la categoria: Música

Jordi Savall es presenta divendres al Festival Internacional de Música d’Olinda

Deixa un comentari

Com ja varem anunciar en un apunt al bloc ara fa un parell de mesos, l’ilustre músic català Jordi Savall finalment actuarà aquest divendres, 5 de setembre, al Festival MIMO 2014, a Olinda, Pernambuco, Brasil. Es tracta d’un dels festivals de música instrumental més important del Brasil, amb participacions de renom internacional. Primera autoritat en música antiga al món, Savall es presentarà amb el seu projecte Hespèrion XXI. El concert serà a les 20:30 (hora local), a  la Igreja da Sé, en ple casc antic de la famosa ciutat colonial considerada Patrimoni de la humanitat per la Unesco.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 3 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

Roger Mas & Benjamim Taubkin assagen a São Paulo el concert inaugural del MMVV

Deixa un comentari

El cantant català Roger Mas actuà dimarts a la nit a São Paulo, ciutat natal del pianista Benjamim Taubkin amb qui compartí escenari. Ho han fet a la Casa do Núcleo, un centre cultural dedicat a la música creativa del món, a l’animat barri de Vila Madalena. El concert ha sigut una prèvia, després de dies d’assajos al Brasil, per preparar el concert d’obertura del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), previst per al pròxim 18 de setembre al Teatre Atlàntida (21h).

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 28 d'agost de 2014 per gerardviadersauret

Jordi Savall obrirá el festival MIMO 2014 de música instrumental d’Olinda

Deixa un comentari

Primera autoritat en música antiga al món, el català Jordi Savall està confirmat per a protagonitzar l’obertura del Festival MIMO 2014 a Olinda, Brasil, al proper 4 de setembre. És tracta d’un dels festivals de música instrumental més important del Brasil, amb participacions de renom internacional.

Jordi Savall s’especialitzà en la instrumentació de viola de gamba  instrument semblant al violoncel i que té aquest nom, donat pels italians, per tocar-se enganxat a les cames. El renomat músic igualadí actuarà al Brasil amb un dels famosos conjunts que va crear: lHespèrion XXI. Savall porta més de quatre dècades realitzant presentacions en tots els continents, en 140 concerts a l’any, i és una de les personalitats més versàtils de la seva generació. Ha llançat ja prop de 200 obres amb un repertori que reuneix música medieval, renaixentista, barroca i clàssica. A més de fer llum sobre aquestes joies de la música, Savall ha desenvolupat una intensa tasca com a investigador, traduint innombrables manuscrits d’origen morisca, turca, grega i ibèrica.

Nombrat ambaixador de la Unió Europea per al diàleg intercultural, el músic ve al Brasil, amb exclusivitat arran de la invitació del festival MIMO, on presentarà el concert “Diàleg de les ànimes“, en que posa en relleu els vincles entre l’Occident i l’Orient. Segons Savall, la música reconstrueix ponts mentals i espirituals devastades per segles de tragèdia, injustícia i fanatisme.

Precisament Savall fou un del catalans il·lustres que apadrinà l’acció a favor del dret a decidir del poble català, anomenada Human Towers for Democracy, que consistí amb l’aixecament de castells en 8 ciutats europees. L’acció fou coordinada per Omnium Cultural i hi participaren nombroses colles castelleres del país. Savall fou el padrí a París i en l’acte, llegí un text en francès. Un altre d’aquests ambaixadors pel dret a decidir fou Pep Guardiola (ho fou a Berlín). Recentment, Guardiola s’ha deixat veure al Brasil, en un restaurant català a la ciutat de Porto Alegre, en ocasió del partit que enfrontà les seleccions d’Argentina i Nigèria, tal i com varem destacar en aquest apunt del bloc Del BrasiL al RavaL.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 2 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

Icona brasilera de la protesta urbana actua al palau de la música de Barcelona

Deixa un comentari

La cantant bahiana Karina Buhr, una de les revelacions de  la música brasilera actual, oferirà amb la seva banda un concert gratuït al Palau de la Música de Barcelona, al proper dilluns, 30 de juny (entrades ja esgotades). Tal i com han anunciat les webs de les revistes BrazilcomZ i TimeOut, Buhr interpretarà cançons dels seus discos ‘Longe de onde’ i ‘Eu menti pra você’. El primer disc fou premiat al “Concurso Nacional 2010 del Natura Musical” i amb el segon, la cantant brasilera aconseguí el reconeixement d”Artista de l’any’ concedit per l’Associació Paulista dels Crítics d’Art (APCA). Ambdos treballs han estat diverses temporades al Top 10 de la revista Rolling Stone.

Però potser el que no es té massa present a casa nostra és que Karina Buhr ha manifestat publicament el seu recolzament al moviment #OcupeEstelita, tornant-se una ícona de la protesta urbana a Recife, a l’Estat de Pernambuco, i per extensió, a tot el Brasil.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 28 de juny de 2014 per gerardviadersauret

LA CANTANT BRASILERA LUNA COHEN PRESENTA ‘FLOR DO CERRADO’ A LA NOVA JAZZ CAVA

Deixa un comentari

Amb informacions de Terrassa Digital

05.06.2014

La brasilera Luna Cohen presenta ‘Flor do cerrado’ a la Nova Jazz Cava

 

Demà dissabte, a les 22:30h, Luna Cohen i el seu grup presentaran el seu nou disc a la Nova Jazz Cava de Terrassa. La cantant i compositora brasilera presenta el seu segon àlbum en directe, Flor do cerrado. Ho farà acompanyada del seu grup on militen Joel Moreno Codinachs a la Guitarra, Jordi Santanach al Saxo i Flauta, Pere Loewe al Contrabaix, Jefferson Otto a la Bateria i Acari Bertran percussió. El preu de l’entrada és de 12€.

Al mateix local, avui divendres, a partir de les 22:30h, serà el torn per al blues a càrrec de Cotton Roots, que enregistraran el seu nou àlbum en directe a la Nova Jazz Cava. Un duo especialista en la interpretació del blues rural amb el qual teniu una bona oportunitat per viatjar al Mississippi sense haver d’agafar l’avió. El preu de l’entrada és de 10€.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 6 de juny de 2014 per gerardviadersauret

FORN DE PA: EL NOU DISC DE WAGNER PA i BRAZUCA MATRACA

Deixa un comentari
Wagner Pa i Brazuca Matracaacaben de llançar el seu quart disc, Forn de Pa (Sota la Palmera, 2013), que ha estat presentat aquest divendres 16 de maig a la Sala Apolo 2 de Barcelona. Són deu temes en que s’hi troba jazz, reggae, cabaret i samba, però amb un gir més acústic, intimista i relaxat del que ens tenen acostumats.

I és que Brazuca Matraca és la banda mítica que animava les nits brasileres a la ciutat comptal a l’inici de la dècada passada. Fou fundada pel seu cantant Wagner Pa, brasiler que hi viu desde fa 20 anys, ja establert amb parella i fills.

Forn de pa aparca, doncs, l’anterior etapa de Brazuca Matraca, més ballable, per a mostrar la faceta de cantautor de Wagner Pa. Les cançons han estat gravades en petit format de butxaca (pocket). I això fa que les presentin en directe també així. Diferent dels discos anteriors, en que la gravació era més electrònica i el format en directe era de banda mestissa.

Wagner Pa canta en portuguès, però també en castellà i català, amb accent carioca (de Rio de Janeiro). Diu ell que es sent totalment “catalarioca” i que ha creat un acent nou en català. “Hi ha un accent de Lleida, el de Girona, el barceloní i també el catalarioca”, explica en l’entrevista que li va fer la revista digital b!ritmos.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 19 de maig de 2014 per gerardviadersauret

EL MESTISSATGE MUSICAL D’OCCITÀNIA AMB EL NORDESTE DEL BRASIL (2ª PART)

Deixa un comentari

El Blog del BrasiL al RavaL ha parlat amb el músic brasiler Silvério Pessoa i en Daniel Loddo, de la banda occitana La Talvera, de gira aquests últims dies pel Nordeste del Brasil. Ens han explicat amb més detall aquesta interessant experiència de mestissatge musical que és l’espectacle ForrOccitània (veure també 1ª part).

 

(A la Imatge, muntatge que barreja les banderes de la regió francesa de Migdia-Pirineus, a Occitània, i de l’Estat de Pernambuco, al Nordeste del Brasil)

CONNEXIONS CULTURALS DE RESISTÈNCIA ENTRE EL NORDESTE I OCCITÀNIA


Daniel Loddo té amb 
La Talvera una discografia extensa a favor de la recuperació del llegat músical de la cultura occitana. Però també, una llarga trajectoria d’investigacions musicals al Brasil. Al 1985 realitzà la seva primera recerca etnomusicològica al país sudamericà, tractant d’aprendre de la festa de cantaires improvitzadors, a l’Estat de Rondônia, a la selva amazònica. Al 1994, estengué la recerca al Mato Grosso i al 1998, finalment, arribà al Nordeste. Precisament fou a Recife, capital de Pernambuco, on conegué de primera mà la tradició dels “violeiros repentistas“, cantants amb guitarres acústiques que improvitzen al moment lletres extretes de l’inmediat. Al 2002, torna de nou a l’àrida zona del Sertão, al Nordeste del país-continent, radere altra vegada dels repentistes. Fins que, al 2003, conegué en Silvério, aquest cop, però, a casa seva, en un festival a Cordes-Sur-ciel, al sud de França.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 1 de maig de 2014 per gerardviadersauret

EL MESTISSATGE MUSICAL D’OCCITÀNIA AMB EL NORDESTE DEL BRASIL (1ª PART)

Deixa un comentari

El Nordeste, al Brasil, i Occitània, al sud de França, són dos territoris geogràficament allunyats però que comparteixen un munt de semblances, en l’àmbit folclòric, i etno-musical. Un fet inquietant, que ha despertat la curiositat i l’interès de diversos músics, que dugueren a terme recerques i projectes de mestissatge, tot mirant de treure’n l’entrellat.

És el cas del músic Silvério Pessoa, de l’interior de Pernambuco, Brasil. I també de Daniel Loddo, músic i compositor de la banda occitana “La Talvera”, que comparteixen el fet de desenvolupar carreres centrades en les seves arrels culturals i amb les antenes projectades cap al més enllà, a l’altra banda de l’oceà.

Aquest passat dijous, 24 d’abril de 2014, Silvério, Daniel i dos músics més de La Talvera, apresentaren en directe, a Recife (Brasil), un petit extracte de l’espactacle ForrOccitània. Encara que en format de pocket-show, els músics mostraren una hibridesa desbordant, amb mescles úniques dels instruments tradicionals i ritmes de l’interior de Pernambuco i del sud de França. Fou un éxit més en la carrera d’aquests músics que no entenen de fronteres. “No estem sols, al món. Tots som fruit de la barreja”, digué Silvério.

  (més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 29 d'abril de 2014 per gerardviadersauret