Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Arxiu de la categoria: Cultura

Autocensura dels lletristes del carnaval de Cadis a favor d’un referèndum a Catalunya

Deixa un comentari

Un autor de comparses del carnaval de Cadis, Miguel Ángel García Argüez, ha reconegut en una recent entrevista a la revista digital The Gaditan que seria impensable cantar en un concurs a favor d’un referèndum a Catalunya, doncs el grup s’enfrentaria a una pitada segura.

El tema ha sortit a mitja entrevista, en una pregunta en què se li demanava que expliqués més detalladament una opinió seva anterior segons la qual el concurs carnavalesc és conservador. García Argüez ha respost llavors referint-se a la censura que les comparses s’autoimposen a l’hora de tractar d’un tema com la proposta de realització d’un referèndum a Catalunya. Segons ell, seria impensable una lletra demanant el referèndum doncs et pots enfrentrar a una pitada del públic.

Textualment, l’entrevistat ha dit: «una cosa tan sensata para una persona con una mínima sensibilidad progresista como el referéndum de Cataluña sería impensable que se cantase en un repertorio. Es algo que muchos pensamos, pero no nos atreveríamos a hacer una letra pidiendo eso porque sabes que te puedes enfrentar a una pitada».

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Societat el 6 de febrer de 2016 per gerardviadersauret

La nova web del Centre Cultural del Brasil a Barcelona… ara en català

Deixa un comentari

I no, no és el CCCB. Es tracta del CCBBcn:

El Centro Cultural do Brasil em Barcelona és el principal instrument executiu de la política cultural brasilera a Catalunya i està subordinat al Consulat-General del Brasil a Barcelona i al Ministério de Relações Exteriores.

Les seves activitats estan relacionades amb l’ensenyament de la llengua portuguesa que es parla al Brasil; a la difusió de la literatura brasilera; a la distribució de material informatiu sobre el Brasil; a la organització d’exposicions d’arts visuals i d’espectacles teatrals; a la coedició i distribució de textes d’autors nacionals; a la difusió de la música erudita i popular; a la divulgació de la cinematografia brasilera; a més d’altres formes d’expressió de la cultura brasilera, com conferències, seminaris i d’altres.

Visiteu la nova página en català del CCBBcn:

http://www.ccbrasilbarcelona.org/ca/

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 17 de juliol de 2015 per gerardviadersauret

L’impacte dels nous mitjans en la producció acadèmica interinstitucional a Catalunya i Amèrica Llatina

Deixa un comentari

Aquest és el tema amb que s’obrirà el 20è seminari de l’APEC, l’Associació d’Investigadors i Estudiants Brasilers a Catalunya, que es realitzarà el proper cap de semana, 19 i 20 de juny, al Centre Cívic Pati Llimona: C/Regomir, nº 3 (Ciutat Vella) de Barcelona).

Un dels objectius de l’APEC és promoure la reflexió i el diàleg entre els investigadors i estudiants de diferents països sobre la situació actual en què vivim tal i com es reflecteix en l’entorn social i acadèmic. Enguany la discussió es centrarà en el paper de les noves tecnologies i la forma en què han estat actuant en la reorganització de les diverses dimensions i instàncies de la vida social i quotidiana.

Per als assistents al seminari (ouvintes), que es realitzarà l’entrada serà gratuita. El programa és el que segueix:

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 13 de juny de 2015 per gerardviadersauret

Pot exisitir una Catalunya al Brasil?

Deixa un comentari

Aquest dimarts dia 27 Enric Larreula parlarà a l’Espai VilaWeb del seu llibre ‘Terres verges‘. L’acte és públic, obert a tothom i començarà a les 19.30.

“Pot existir Catalunya lluny de Catalunya?”

‘Terres verges’ explica la història d’una família de Barcelona que durant el cop d’estat de Primo de Rivera el 1923 decideix fugir al Brasil a fundar una Nova Catalunya. A través de la mirada del fill petit, Terres verges viu la utopia de construir una Catalunya fora de l’opressió de l’estat i fundada a partir de bases anarquistes i internacionalistes. Però l’arribada d’Azaña a la presidència de la República espanyola el febrer de 1936 i les dificultats per tirar endavant aquesta aventura al Brasil, decideix fer tornar la família a Catalunya. Una decisió cabdal i difícil en un moment convuls a Espanya on en qualsevol moment, la història pot tornar-se en contra una altra vegada.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 26 de gener de 2015 per gerardviadersauret

L’aeroport del Prat, la TAM, els castellers i un català emprenyat

Deixa un comentari

Hem sabut avui que la companyia d’aviació brasilera TAM ha decidit oferir un vol per a connectar Barcelona amb São Paulo, la ciutat amb el mercat empresarial més gran de tota l’Amèrica Llatina, previst a partir de mitjans de l’any que ve. TAM es convertirá així en la segona companyia a oferir connexió transocànica directa desde Brasil amb l’aeroport del Prat, doncs actualment Singapore Airlines ja ofereix aquest servei.

Segons una nota de la firma que destaca El Periódico, “el vol directe a Barcelona respon a la demanda dels passatgers que viatgen a Espanya. TAM opera actualment vols directes de São Paulo a Madrid i l’arribada a la segona ciutat espanyola més gran permetrà que més passatgers visitin el nostre país” [el Brasil, s’entén].

Aprofito l’avinentesa per explicar que l’any passat un servidor va haver de posar-se en contacte amb els editors de la revista TAM NAS NUVENS, pertanyent a la TAM per un cas força injust d’utilització de la imatge de la “marca Catalunya” per a potenciar l’aeroport de Madrid.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Economia el 26 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

Conferències al Brasil: La traducció com a eina política en el procés d’independència català

Deixa un comentari

L’Associació Cultural Catalònia, de São Paulo (Brasil) està organitzant una xerrada a càrrec de Marc Pomerleau, sobre  la traducció com a eina política en el procés d’independència català. La presentació, que será al proper dimecres 1 d’octubre, a les 19h, es farà en català i en portugués. La informació ha estat divulgada a la pàgina al Facebook de l’Associació Catalonia.

Pomerleau és investigador en Traducció a la Universitat de Mont-real, ademés de membre de la junta permanent del Casal català del Quebec. De fet, la seva visita al Brasil es deu a unes conferències que farà aquests dies a les universitats de Brasília (DF), São Paulo (SP) i Rio Preto (SP) sobre el tema de la seva tesis doctoral, que és “la instrumentalització de la traducció en el procés d’independència de Catalunya”.

 ADREÇA:

Av. Lins de Vasconcelos, 1807 – Vila Mariana

01537-001 São Paulo, Brasil.

info@catalonia.com.br

http://www.catalonia.com.br/

https://www.facebook.com/associacao.cultural.catalonia?fref=ts

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Política el 24 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

Inaugurada la Casa de Brasil a Terrassa

Deixa un comentari

Ahir dissabte es va inaugurar la Casa de Brasil a Terrassa. Ademés de servir de centre de referencia per als prop de 400 brasilers que es calcula viuen en aquesta ciutat, els fundadors asseguren que la Casa Brasil servirá de punt de confluència i integració de la comunitat local brasilera amb el conjunt de la societat.

7950071_c001d499b8_m

Segons hem sabut per Terrassa Digital, l’acte ha comptat amb música en directe, xerrades, tallers, i exhibicions de capoeira, durant tot el dia.  Al mesos de setembre i octubre la Casa de Brasil començarà tres cursos nous. Un de Capoeira, un altre per aprendre a parlar portuguès, i un darrer per aprendre català.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 21 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

Presència catalana a la Fira Internacional ArtRio

Deixa un comentari

Com ja va adelantar la Conselleria de Cultura de la Generalitat a finals de juliol, 8 galeries catalanes han anat a e Rio de Janeiro (Brasil) a participar de la fira internacional ArtRio 2014, que tindrà lloc aquesta setmana fins diumenge (11 a 14 de setembre).

Les galeries catalanes que acudiran a la fira són ADN, Joan Prats, Marc Domènech, Majoral, Sendera, Trama, Polígrafa Obra Gràfica i +R maserre. Ademés, la presència catalana es completarà amb Bartomeu Marí, actual director del MACBA, que participarà en el cicle de converses “Construint històries”.

El mercat emergent del Brasil és un dels que desperta més interès a l’escena artística contemporània, i la fira és reconeguda pel gran públic per veure en un mateix lloc obres d’autors novells i consagrats. La comitiva té patrocini de l’ens públic, així com de Singapore Airlines, que cobreix amb vol directe la ruta BCN-RJ. (més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 10 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

L’empremta dels batucaires a la cultura popular catalana

Deixa un comentari

Recuperem avui una notícia que fou publicada al 26/7/12 a la pàgina web de la revista Tornaveu (núm. 61), o sigui, avui fa exactament 2 anys, i que es feia ressò de la introduccuó de ritmes percussiu brasilers (batucades) en festes tradicionals catalanes. La notícia de la revista de l’ens de l’Associacionisme Cultural Català, aparegué republicada l’any passat a la pàgina de Xarxanet, al 08/7/13 i, per no perdre la tradició (sic), enguany ho fem nosaltres també.

L’ assumpte, allunyant-nos de l’anècdota, és molt simptomàtic del caracter obert i  integrador de la societat catalana, que és capaç d’apropiar-se d’aportacions culturals externes i alhora, preservar les seva identitat cultural i tradicions, tot fent lloc a les contibucions portades pels nouvinguts. Ambtot, el tema no està lliure de polèmica, com podreu llegir.

Val a dir que, d’aleshores ençà, s’han pogut veure i sentir moltes batucades a casa nostra, fins i tot durant la Diada Nacional de Catalunya del 2012, empeltant el clàssic “No volem ser…” al ritme de carnaval carioca i reivindicant el caràcter alegre, combatiu i festiu del poble català.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 26 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

TV Brasil entrevista el director català de teatre Roger Bernat

Deixa un comentari

El principal canal de televisió pública brasilera va emetre ahir una entrevista al director de teatre català Roger Bernat, famós a tot el món per la inovació i l’experimentació escènica. En el programa Estúdio Móvel, de la TV Brasil, Bernat explicà les principals obres que ha presentat al Brasil aquests últims anys: Domínio Público, Pendente de Voto  Re-presentación Númex e  A sagração da primaveira

Roger Bernat s’ha consagrat en els circuits mundials de teatre al proposar de fer un teatre sense actors ni escenaris. El públic és el gran protagonista i, amb l’auxili d’eines estadístiques informàtiques, és convidat a assumir el comandament del curs de l’acció escènica. Les peces solen tractar de questions com la mobilització popular, la democracia i la participació colectiva.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 25 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

2014: L’any en que Dalí desembarcà al Brasil (3ª part)

Deixa un comentari

Avui s’estrena a la ciutat de Belo Horizonte, capital de l’Estat de Minas Gerais (Brasil), la tercera exposició sobre Dalí que es realitza enguany al país llatinoamericà, confirmant, com varem anunciar en aquest Bloc, que 2014 és l’any de Dalí al Brasil.

Primer fou l’estrena de l’exposició d’escultures dalinianes, que s’està realitzant a Brasília, i que es traslladarà aviat a Fortaleza, a finals d’any, i a Recife, al 2015 (vejeu l’apunt). Després vingué la gran exposició de pintures, pel·lícules i objectes personals del pintor ampurdanès a Rio de Janeiro, i que es traslladarà a São Paulo (vejeu l’apunt).

I ara és l’hora de Belo Horizonte rebre una mostra de 100 aquarel·les anomenada “Dalí: A Divina Comèdia” i inspirada directament en l’obra de Dante Alighieri. L’exposició es realitza a l’Academia Mineira das Letras, i estarà oberta al públic durant un més. La notícia, és destacada a la pàgina principal de la pàgina web dedicada a l’entreteniment de Minas Gerais: Divirta-se.Uai

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 18 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

EL MILLOR I MÉS GRAN SÃO JOÃO DEL MÓN, AL NORDESTE DEL BRASIL

Deixa un comentari
És sabut que la revetlla de Sant Joan és celebra a l’Estat Espanyol practicament només als Països Catalans. Al Brasil, passa una cosa semblant, on la festa és patrimoni quasi exclusiu de la regió del Nordeste. I és que la  noite de São João és la nit més important de l’any al Nordeste, superant en importància fins i tot el carnaval. Poca broma!
El Nordeste és una macro-regió del Brasil, que compta amb prop de 54 milions d’habitants, repartits en 9 estats. Hi predomina la geografia semi-àrida del sertão, que sofreix cíclicament amb sequeres. Per Sant Joan i també per Sant Pere, s’agraeix al cel per l’arribada anual de les plujes al camp.
Fou el primer territori colonitzat pels portuguesos al Brasil, i foren aquests els qui portaren les seves tradicions, entre les quals, la foguera de Sant Joan. En l’imaginari popular, aquesta celebració té tanta rellevància que tot el folcklore, gastronomia i música que porta associada la festa configura el nucli dur de la identitat cultural nordestina. Avui dia, en algunes poblacions la festa de la revetlla s’allarga durant tot el més de juny, quan també s’encenen fogueres per a Sant Antoni i Sant Pere. Són les anomenades també festas juninas.
A diferència de casa nostra, on la revetlla es confón en el temps amb els ritus pagans associats amb el solstici d’estiu, a l’hemisferi sud, la realitat s’inverteix i Sant Joan cau prop del solstici d’hivern, enmig del règim de plujes tropicals, quan les temperatures es tornen una mica més agradables. Ambtot, les fogueres, l’olor de llenya cremada, els cohets i els petards, són el nexe en comú de les celebracions d’aquí i d’allà.
Però la música és el gran diferencial, doncs al Nordeste no hi ha xarangas ni músiques de verbena. La música tradicional en aquesta época de l’any és el Forró, de ritme binari 2×2 però no un qualsevol, sino l’autèntic, el forró pé de serra, en que bandes formades per una sanfona (acordeó diatònic), un triangle i una zabumba (bombo), són suficients per a fer totes les parelles sortir a ballar agafadetes, embalades per les melodies del mític Luiz Gonzaga.
Aquest músic popularitzà l’us de barrets triangulars de cuir entre els músics de forró. Es tracta de barrets de cangaceiros, bandolers que vivien al marge de la llei a l’inici del segle XX, refugiant-se en els mil amagatalls del sertão. El més gran dels cangaceiros, Lampião, és encara avui recordat en innombrables músiques de forró per la seva bravesa i permanent desafiament de les autoritats públiques de l’època.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 23 de juny de 2014 per gerardviadersauret

2014: L’any en que Dalí desembarcà al Brasil (2ª part)

Deixa un comentari
Si 2014 és l’any més surrealista que hagin viscut els brasilers, per acabar-ho d’adobar ara va i els hi  endosen una segona exposició sobre Dalí, aquest cop inicialment a Rio de Janeiro i després a São Paulo.Es tracta de  la mostra més gran mai organitzada al país, amb quadres, fotos, documents i pel·lícules. Fins i tot el famós sofà en forma de llavis ha atravessat l’oceà. La curadoria corre a càrrec de la catalana Montse Aguer. Confiem que les cues d’espera siguin tant o més llargues que les del museu de Figueres…

L’exposició, que ha costat 9 milions de (sur)reals brasilers (sic) – (uns 3 milions d’euros) a les arques de la Fundació del Banco do Brasil, serà exhibida al públic amb entrada gratuita, mentres la població continua sofrint amb l’elevació dels cost de la vida provocada per la celebració de la copa del món. Una prova més de que els brasilers viuen en un país surreal…

Adreça: Rua Primeiro de Março, 66 – Centro, Rio de Janeiro – RJ. Fundação Banco do Brasil
Data: 30/05/2014 a 22/09/2014
Horari: De dimecres a dilluns, de les 09:00 fins a les 21:00
Més informacions: Entrada Gratuita

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 31 de maig de 2014 per gerardviadersauret

2014: L’any en que Dalí desembarcà al Brasil (1ª part)

Deixa un comentari
2014 serà un any molt recordat al Brasil, obviament per la celebració de la copa del món de futbol. Però també perque la inflació ha disparat tant el cost de la vida que ja hi ha qui hagi rebatejat la moneda brasilera – el real – com a surreal.Doncs el preu de les coses està adquirint proporcions vertaderament surreals (sic) per aquestes contrades! El que explica el munt de protestes i vagues, que s’estan duent a terme aprofitant que l’atenció dels mitjans de tot el món està volcada en el país tropical.

I entre tanta surrealitat, en el món de la cultura, 2014 també serà recordat com l’any en que l’obra de l’excentric Salvador Dalí desembarcà al Brasil. I ho fa per partida doble. Doncs dues exposicions inèdites sobre el mateix autor s’hauran realitzat al llarg d’aquest any antològic en diverses ciutats brasileres.

En pimer lloc, parlarem de l’exposició a Brasília: “Salvador Dalí – Esculturas Surrealismo Tridimensional”. Consisteix en un recull de 26 escultures produïdes per Dalí als anys 70, en la fase de maduresa de l’artista, a la seva casa de Portlligat. I és que tot i ser mundialment famós per les seves més de 1.500 pintures, Dalí també produïa de tres a quatre escultures per any; per a entretenir-se, com qui diu la cosa…

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 30 de maig de 2014 per gerardviadersauret

ÚLTIMS DIES PER A ENVIAR TREBALLS AL XIV SEMINARI ACADÈMIC DE L’APEC

Deixa un comentari

Els estudiants de llicenciatura o postgrau que tinguin interès en publicar un treball científic, ara en tenen una bona oportunitat, ben aprop de casa, però s’han d’espavilar! I és que només falten tres dies (fins al proper dijous, 08 de maig) per a que s’acabi el plaç per inscriure treballs al XIV Seminari Acadèmic de l’APEC, que es realitzarà el 19 i 20 de juny a Barcelona. El seminari l’organitza l’associació d’investigadors i estudiants brasilers a Catalunya (en portuguès: Associação de Pesquisadores e Estudantes Brasileiros na Catalunha – APEC).

Amb el títol “El local, el global i el transnacional en la Producció Acadèmica Contemporania”, el seminari APEC d’enguany es realitza amb l’objectiu d’aglutinar la producció científica brasilera i d’altres nacionalitats a casa nostra. Malgrat el nom pugui suggerir el contrari, no hi ha restricció quant a la procedència dels treballs que poden presentrar-se en portuguès, castellà, anglès o català.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 6 de maig de 2014 per gerardviadersauret