Arxiu de la categoria: Cultura

Autocensura dels lletristes del carnaval de Cadis a favor d’un referèndum a Catalunya

Un autor de comparses del carnaval de Cadis, Miguel Ángel García Argüez, ha reconegut en una recent entrevista a la revista digital The Gaditan que seria impensable cantar en un concurs a favor d’un referèndum a Catalunya, doncs el grup s’enfrentaria a una pitada segura.

El tema ha sortit a mitja entrevista, en una pregunta en què se li demanava que expliqués més detalladament una opinió seva anterior segons la qual el concurs carnavalesc és conservador. García Argüez ha respost llavors referint-se a la censura que les comparses s’autoimposen a l’hora de tractar d’un tema com la proposta de realització d’un referèndum a Catalunya. Segons ell, seria impensable una lletra demanant el referèndum doncs et pots enfrentrar a una pitada del públic.

Textualment, l’entrevistat ha dit: «una cosa tan sensata para una persona con una mínima sensibilidad progresista como el referéndum de Cataluña sería impensable que se cantase en un repertorio. Es algo que muchos pensamos, pero no nos atreveríamos a hacer una letra pidiendo eso porque sabes que te puedes enfrentar a una pitada».

Continua llegint

La nova web del Centre Cultural del Brasil a Barcelona… ara en català

I no, no és el CCCB. Es tracta del CCBBcn:

El Centro Cultural do Brasil em Barcelona és el principal instrument executiu de la política cultural brasilera a Catalunya i està subordinat al Consulat-General del Brasil a Barcelona i al Ministério de Relações Exteriores.

Les seves activitats estan relacionades amb l’ensenyament de la llengua portuguesa que es parla al Brasil; a la difusió de la literatura brasilera; a la distribució de material informatiu sobre el Brasil; a la organització d’exposicions d’arts visuals i d’espectacles teatrals; a la coedició i distribució de textes d’autors nacionals; a la difusió de la música erudita i popular; a la divulgació de la cinematografia brasilera; a més d’altres formes d’expressió de la cultura brasilera, com conferències, seminaris i d’altres.

Visiteu la nova página en català del CCBBcn:

http://www.ccbrasilbarcelona.org/ca/

L’impacte dels nous mitjans en la producció acadèmica interinstitucional a Catalunya i Amèrica Llatina

Aquest és el tema amb que s’obrirà el 20è seminari de l’APEC, l’Associació d’Investigadors i Estudiants Brasilers a Catalunya, que es realitzarà el proper cap de semana, 19 i 20 de juny, al Centre Cívic Pati Llimona: C/Regomir, nº 3 (Ciutat Vella) de Barcelona).

Un dels objectius de l’APEC és promoure la reflexió i el diàleg entre els investigadors i estudiants de diferents països sobre la situació actual en què vivim tal i com es reflecteix en l’entorn social i acadèmic. Enguany la discussió es centrarà en el paper de les noves tecnologies i la forma en què han estat actuant en la reorganització de les diverses dimensions i instàncies de la vida social i quotidiana.

Per als assistents al seminari (ouvintes), que es realitzarà l’entrada serà gratuita. El programa és el que segueix:

Continua llegint

Pot exisitir una Catalunya al Brasil?

Aquest dimarts dia 27 Enric Larreula parlarà a l’Espai VilaWeb del seu llibre ‘Terres verges‘. L’acte és públic, obert a tothom i començarà a les 19.30.

“Pot existir Catalunya lluny de Catalunya?”

‘Terres verges’ explica la història d’una família de Barcelona que durant el cop d’estat de Primo de Rivera el 1923 decideix fugir al Brasil a fundar una Nova Catalunya. A través de la mirada del fill petit, Terres verges viu la utopia de construir una Catalunya fora de l’opressió de l’estat i fundada a partir de bases anarquistes i internacionalistes. Però l’arribada d’Azaña a la presidència de la República espanyola el febrer de 1936 i les dificultats per tirar endavant aquesta aventura al Brasil, decideix fer tornar la família a Catalunya. Una decisió cabdal i difícil en un moment convuls a Espanya on en qualsevol moment, la història pot tornar-se en contra una altra vegada.

Continua llegint

L’aeroport del Prat, la TAM, els castellers i un català emprenyat

Hem sabut avui que la companyia d’aviació brasilera TAM ha decidit oferir un vol per a connectar Barcelona amb São Paulo, la ciutat amb el mercat empresarial més gran de tota l’Amèrica Llatina, previst a partir de mitjans de l’any que ve. TAM es convertirá així en la segona companyia a oferir connexió transocànica directa desde Brasil amb l’aeroport del Prat, doncs actualment Singapore Airlines ja ofereix aquest servei.

Segons una nota de la firma que destaca El Periódico, “el vol directe a Barcelona respon a la demanda dels passatgers que viatgen a Espanya. TAM opera actualment vols directes de São Paulo a Madrid i l’arribada a la segona ciutat espanyola més gran permetrà que més passatgers visitin el nostre país” [el Brasil, s’entén].

Aprofito l’avinentesa per explicar que l’any passat un servidor va haver de posar-se en contacte amb els editors de la revista TAM NAS NUVENS, pertanyent a la TAM per un cas força injust d’utilització de la imatge de la “marca Catalunya” per a potenciar l’aeroport de Madrid.

Continua llegint

Conferències al Brasil: La traducció com a eina política en el procés d’independència català

L’Associació Cultural Catalònia, de São Paulo (Brasil) està organitzant una xerrada a càrrec de Marc Pomerleau, sobre  la traducció com a eina política en el procés d’independència català. La presentació, que será al proper dimecres 1 d’octubre, a les 19h, es farà en català i en portugués. La informació ha estat divulgada a la pàgina al Facebook de l’Associació Catalonia.

Pomerleau és investigador en Traducció a la Universitat de Mont-real, ademés de membre de la junta permanent del Casal català del Quebec. De fet, la seva visita al Brasil es deu a unes conferències que farà aquests dies a les universitats de Brasília (DF), São Paulo (SP) i Rio Preto (SP) sobre el tema de la seva tesis doctoral, que és “la instrumentalització de la traducció en el procés d’independència de Catalunya”.

 ADREÇA:

Av. Lins de Vasconcelos, 1807 – Vila Mariana

01537-001 São Paulo, Brasil.

info@catalonia.com.br

http://www.catalonia.com.br/

https://www.facebook.com/associacao.cultural.catalonia?fref=ts

Inaugurada la Casa de Brasil a Terrassa

Ahir dissabte es va inaugurar la Casa de Brasil a Terrassa. Ademés de servir de centre de referencia per als prop de 400 brasilers que es calcula viuen en aquesta ciutat, els fundadors asseguren que la Casa Brasil servirá de punt de confluència i integració de la comunitat local brasilera amb el conjunt de la societat.

7950071_c001d499b8_m

Segons hem sabut per Terrassa Digital, l’acte ha comptat amb música en directe, xerrades, tallers, i exhibicions de capoeira, durant tot el dia.  Al mesos de setembre i octubre la Casa de Brasil començarà tres cursos nous. Un de Capoeira, un altre per aprendre a parlar portuguès, i un darrer per aprendre català.

Continua llegint

Presència catalana a la Fira Internacional ArtRio

Com ja va adelantar la Conselleria de Cultura de la Generalitat a finals de juliol, 8 galeries catalanes han anat a e Rio de Janeiro (Brasil) a participar de la fira internacional ArtRio 2014, que tindrà lloc aquesta setmana fins diumenge (11 a 14 de setembre).

Les galeries catalanes que acudiran a la fira són ADN, Joan Prats, Marc Domènech, Majoral, Sendera, Trama, Polígrafa Obra Gràfica i +R maserre. Ademés, la presència catalana es completarà amb Bartomeu Marí, actual director del MACBA, que participarà en el cicle de converses “Construint històries”.

El mercat emergent del Brasil és un dels que desperta més interès a l’escena artística contemporània, i la fira és reconeguda pel gran públic per veure en un mateix lloc obres d’autors novells i consagrats. La comitiva té patrocini de l’ens públic, així com de Singapore Airlines, que cobreix amb vol directe la ruta BCN-RJ. Continua llegint

L’empremta dels batucaires a la cultura popular catalana

Recuperem avui una notícia que fou publicada al 26/7/12 a la pàgina web de la revista Tornaveu (núm. 61), o sigui, avui fa exactament 2 anys, i que es feia ressò de la introduccuó de ritmes percussiu brasilers (batucades) en festes tradicionals catalanes. La notícia de la revista de l’ens de l’Associacionisme Cultural Català, aparegué republicada l’any passat a la pàgina de Xarxanet, al 08/7/13 i, per no perdre la tradició (sic), enguany ho fem nosaltres també.

L’ assumpte, allunyant-nos de l’anècdota, és molt simptomàtic del caracter obert i  integrador de la societat catalana, que és capaç d’apropiar-se d’aportacions culturals externes i alhora, preservar les seva identitat cultural i tradicions, tot fent lloc a les contibucions portades pels nouvinguts. Ambtot, el tema no està lliure de polèmica, com podreu llegir.

Val a dir que, d’aleshores ençà, s’han pogut veure i sentir moltes batucades a casa nostra, fins i tot durant la Diada Nacional de Catalunya del 2012, empeltant el clàssic “No volem ser…” al ritme de carnaval carioca i reivindicant el caràcter alegre, combatiu i festiu del poble català.

Continua llegint

TV Brasil entrevista el director català de teatre Roger Bernat

El principal canal de televisió pública brasilera va emetre ahir una entrevista al director de teatre català Roger Bernat, famós a tot el món per la inovació i l’experimentació escènica. En el programa Estúdio Móvel, de la TV Brasil, Bernat explicà les principals obres que ha presentat al Brasil aquests últims anys: Domínio Público, Pendente de Voto  Re-presentación Númex e  A sagração da primaveira

Roger Bernat s’ha consagrat en els circuits mundials de teatre al proposar de fer un teatre sense actors ni escenaris. El públic és el gran protagonista i, amb l’auxili d’eines estadístiques informàtiques, és convidat a assumir el comandament del curs de l’acció escènica. Les peces solen tractar de questions com la mobilització popular, la democracia i la participació colectiva.

Continua llegint