Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

2014: L’any en que Dalí desembarcà al Brasil (3ª part)

Deixa un comentari

Avui s’estrena a la ciutat de Belo Horizonte, capital de l’Estat de Minas Gerais (Brasil), la tercera exposició sobre Dalí que es realitza enguany al país llatinoamericà, confirmant, com varem anunciar en aquest Bloc, que 2014 és l’any de Dalí al Brasil.

Primer fou l’estrena de l’exposició d’escultures dalinianes, que s’està realitzant a Brasília, i que es traslladarà aviat a Fortaleza, a finals d’any, i a Recife, al 2015 (vejeu l’apunt). Després vingué la gran exposició de pintures, pel·lícules i objectes personals del pintor ampurdanès a Rio de Janeiro, i que es traslladarà a São Paulo (vejeu l’apunt).

I ara és l’hora de Belo Horizonte rebre una mostra de 100 aquarel·les anomenada “Dalí: A Divina Comèdia” i inspirada directament en l’obra de Dante Alighieri. L’exposició es realitza a l’Academia Mineira das Letras, i estarà oberta al públic durant un més. La notícia, és destacada a la pàgina principal de la pàgina web dedicada a l’entreteniment de Minas Gerais: Divirta-se.Uai

Entre 1950 i 1960, Dalí creà 100 gravats i il·lustracions per a la famosa obra del poeta Dante Alighieri (1265-1321). L’origen de la sèrie són aquarel·les, una per a cada poema, que foren encomanades pel govern italià per celebrar el 700 aniversari del naixement de l’autor de ‘La Divina Comèdia’. Es dona el cas que artistes italians protestaren contra el fet que un estranger fos convocat per celebrar Dante, i l’encàrrec fou cancel·lat. Així mateix, Dalí decidí portar el projecte fins al final.

Segons Ania Rodríguez, curadora de la mostra, les aquarel·les són un diàleg entre pintura i literatura. Però Dalí, explica, no es subordinà al text de Dante, ni feu il·lustracions literals de les raons plantejades pel poeta. El conjunt d’imatges està inspirat en les descripcions molt visuals dels versos, que són part de l’imaginari occidental, però seguint l’estètica del surrealisme. “És un diàleg de genis a partir de la literatura”, diu. La mostra inclou llegendes amb els versos originals de Dante, per facilitar la interpretació de les peces i evidenciant el diàleg entre els artistes.

La Divina Comèdia tracta d’un viatge, guiat pel poeta Virgili, pels set cercles dels tres regnes d’ultra-tomba: infern, purgatori i paradís. D’acord amb Rodriguez, a l’infern hi trobem el Dalí surrealista, en el món de les pors i els pecats. El purgatori remet als dubtes, incerteses i preguntes de l’inconscient. I “al cel, trobem el Dalí dels Manifest místic nuclear, realitzant treballs de tall espiritual i religiós”, conclou.

 

DALÍ – A DIVINA COMÉDIA

·         Adreça:Academia Mineira de Letras, Rua da Bahia, 1.466, Centro.

·         Contacte: (00.55.31) 3222-5764.

·         Data: 18/07/14 fins a 17/08/14.

·         Horari: De dimecres a diumenge, de 9h a 19h.

·         Més informacions: Entrada gratuita.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 18 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.