Catalunya crema i cremarà

El més enllà dels incendis forestals a Catalunya

30 de setembre de 2014
0 comentaris

Cremes prescrites

La societat de Catalunya no està acostumada a veure a un bomber amb una antorxa a la mà cremant un bosc. Foto: Bombers GRAF realitzant una crema preescrita.

Una crema prescrita (RX) s’enten per crema controlada de foc a espècies, sota unes condicions meteorològiques, de combustible i topogràfiques fixades, amb la intenció d’assolir un objectiu determinat, com la reducció del combustible com a ús preventiu d’incendis forestals, facilitar la regeneració d’una certa espècie vegetal o el pasturatge. A Catalunya s’està treballant en l’avaluació de l’efectivitat d’aquesta tècnica com a eina preventiva d’incendis forestals i en la severitat ecològica d’aquests focs sobre la vegetació i el sòl.

En zones d’absència d’incendis forestals, els canvis en la vegetació donen lloc a càrregues de combustible que sobrepassen nivells històrics i que representen una amenaça seriosa per al bosc i per als recursos naturals si s’arriben a encendre. A més a més, la continuada urbanització de zones forestals contribueix igualment a l’augment del risc d’incendi (més del 70% del territori català forestal és propietat privada) i fa més complexa la gestió del foc a causa de la predominant àrea d’interfície urbana-forestal (IZ). Malgrat el potencial d’aquesta eina, l’ús de les cremes prescrites és sovint polèmic i és actualment centre de seriosos debats entre polítics, gestors territorials i població en general. Mentrestant, aquesta pràctica està ben establerta als EEUU i a Austràlia, on existeixen programes extensos d’aplicació de cremes prescrites.

La pràctica de les cremes prescrites s’aplica generalment a zones en les que dominen els pins, els brucs o els arbustos mediterranis. L’època de l’any, les condicions meteorològiques i la tècnica d’ignició són factors molt importants a l’hora d’evitar efectes no desitjats del foc com poden ser la mortalitat excessiva d’arbres o també una reproducció del sotabosc massa abundant.

Els incendis forestals són fenòmens de complexitat elevada per l’entorn i les condicions on es desenvolupen. És precisament la seva naturalesa el què ha propiciat la diversificació de la recerca en diferents blocs temàtics, principalment relacionats amb l’anàlisi del seu comportament, la predicció de la seva propagació i el disseny d’estratègies de gestió preventiva i d’extinció. La investigació en incendis forestals requereix una base sòlida de coneixements teòrics. A més, és estrictament necessari plantejar programes experimentals.

Un breu resum del que són les cremes preescrites:


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.