Catalunya crema i cremarà

El més enllà dels incendis forestals a Catalunya

24 de setembre de 2014
0 comentaris

El foc com a eina de gestió forestal

Foto: Costa Brava 2013

La gestió forestal a partir de la pràctica de les cremes prescrites. Un instrument conegut ja pels aborígens de la zona (tot i que amb altres finalitats), i que consisteix en cremar una determinada àrea per disminuir la quantitat de vegetació de la zona, així com el risc d’un incendi de gran intensitat.

Els incendis forestals són el principal problema socioambiental dels boscos de Catalunya i la principal causa de la pèrdua de la massa forestal del nostre país. Els Grans Incendis Forestals (GIF) ha permès arribar a compartir la necessitat d’actuar sobre les causes del problema, un problema que està relacionat amb l’abandonament de les activitats agroforestals i l’extensió natural del bosc en antics camps de conreus. Això ha obligat a fomentar polítiques de prevenció i gestió del bosc per tal d’assolir masses forestals estructurades i menys vulnerables a la propagació dels incendis.

Una de les necessitats es utilitzar el foc com a eina de gestió forestal, una gran oportunitat per fer prevenció efectiva dels GIF. El foc des de fa molts anys, ha estat l’element aliat perfecte de l’esser humà i ara és una eina per prevenir escenaris incontrolables i fora de capacitat d’extinció. A Catalunya estem acostumats en què el foc sempre s’ha considerat un element a eliminar (enemic) de l’ecosistema, quan en altres països no és així, en altres països els incendis provocats per llamps, per exemple, en què es donen unes condicions en què el sotabosc es troba humit, i per tant crema en baixa intensitat, el què fan és monitoritzar-los i, en cas que arribin en una zona de risc, es controla. (Aquesta tendència de monitoritzar la “vam poder observar” al foc de Tivissa del juny del 2014) D’aquesta manera, el sotabosc queda net de combustible i la velocitat de propagació del foc en futurs incendis serà menor i fàcils de controlar.

La practica de les cremes preescrites a Catalunya es va començar l’any 1996, que amb la creació dels Bombers GRAF (Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals) l’any 1998 s’ha incrementat el nombre de cremes.

Captura de pantalla 2014-09-24 a la(s) 03.04.10

La setmana que ve publicaré més informació sobre les cremes preescrites; estudis, objectius i finalitats.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.