Carta a casa

"Il viaggiatore riconosce il poco che è suo, scoprendo il molto che non ha avuto e non avrà." Italo Calvino - Le città invisibili

Trens i jueus pel sud dels Balcans

Ara fa uns anys tenia previst un viatge en tren que creuava Macedònia venint de Grècia i passava cap a Sèrbia. Una vaga als transports grecs me’l va estroncar. Poc després els que unien Grècia i Macedònia van deixar de funcionar per exigències de retallades de la Troika. Al final es va reobrir i ara torna a ser possible anar de Tessalònica a Belgrad havent creuat Macedònia. El que no s’ha reobert és l’enllaç amb Bitola.
100 anys abans, la línia que unia Bitola amb Tessalònica va ser clau pel desenvolupament que va experimentar la comunitat jueva sefardita de la ciutat, al sud de l’actual república de Macedònia, una comunitat que va arribar a comptar unes 11.000 persones abans de la I Guerra Mundial. Des del 1894 el tren enllaçava la ciutat amb el gran centre cultural i comercial de la zona, Tessalònica, la Jerusalem dels Balcans.
Aquestes línies de tren van seguir nord enllà i poques dècades després van servir per transportar la majoria de jueus de Bitola, de Skopje i d’arreu dels Balcans fins a Treblinka.
Els pocs que es van salvar de les deportacions va ser gràcies a l’ajuda d’alguns musulmans albanesos o perquè van agafar les armes amb els partisans iugoslaus, com l’Estreya Ovadia, jueva sefardita de Bitola i condecorada com a heroïna nacional per la Iugoslàvia comunista de Tito.

Foto: Partisans de Bitola, amb Estreya Ovadia a la dreta. (Kičevski Muzej / Viquipèdia)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Gerard Muixí i Tejado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent