xino-xano

I anar fent...

13 d'octubre de 2007
0 comentaris

Tuol Sleng Genocide Museum

Dissabte retornem cap a la capital. L’endemà al matí agafarem el vol de tornada cap a Xina. A última hora de la tarda ens dóna temps de fer una visita que ens sembla obligada a Cambotja. És el moment de posar-se seriosos. (…)
L’S-21 (Security Office 21) o Tuol Sleng va ser l’òrgan més secret del règim dels Kmers Rojos. Aquest edifici va esdevenir la màxima institució de seguretat, específicament creada per exterminar la gent considerada opositora als Kmers.

Situada al sud de Phnom Penh, en una àrea de 600×400 metres, aquesta antiga escola va ser utilitzada per dur a terme interrogatoris i tortures. S’estima que entre els anys 1975 i 1978, van passar-hi uns 10.500 presoners dels quals uns 2.000 varen ser assassinats (sense contar els nens i dones que també hi van passar i morir).

Amb els anys aquest centre s’ha reconvertit en un museu que recorda la memòria de les víctimes, la majoria civils cambotjans però també una part eren d’altres nacionalitats. Un lloc que recorda un dels episodis més recents i humiliants d’aquest país, on es calcula que varen ser exterminades durant la dictadura de Pol Pot uns dos milions de persones.

Així és Àsia, capaç d’oferir-te a la mateixa vegada el millor i el costat més fosc. I cal aprendre a conviure amb aquestes contradiccions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!