xino-xano

I anar fent...

15 de febrer de 2007
1 comentari

Feliç Any Nou (II)

El proper dissabte els xinesos (i uns quants països asiàtics) celebren la revetlla de l’Any Nou. Sempre n’havia sentit parlar, però ben bé no sabia el que era. Encara em falten moltes coses per aprendre, però algunes al voltant d’aquest esdeveniment ja les sé o les he entès així.. Són les següents: (…)
7. El nou any, serà l’any del porc (del porquet daurat segons comentava la Yolanda en un post). L’any que deixem enrere ha estat el del gos.

8. Ja fa dies que els carrers i les cases estan engalanades amb ornaments de color vermell. Un símbol de bona sort. En alguns d’aquest ornaments hi han inscripcions, oracions de bon desig. Per exemple: “Que l’Any Nou sigui un tresor”.

9. A Canton, cada casa té un taronger. Els seus fruits són petits i com més en tingui millor, més tresors (pel seu color daurat com l’or). Simbolitzen el desig d’abundància, de prosperitat de bona collita per la primavera….de diners.

10. El Nou Any també és la Festa de la Primavera o de la Lluna. Durant els dies posteriors es fan un seguit d’àpats familiars i amb els amics.

En les famílies és tradició que les persones casades donin un sobre vermell amb diners als familiars solters i a la mainada. Al País Valencià això també encara ho fan en moltes llars, segons m’expliquen els valencians de per aquí.

11. Durant les setmanes i dies anteriors, s’han celebrat diversos dinars i sopars d’empreses i de colles d’amics.

L’altre dia en el restaurant de la universitat estàvem dinant els quatre companys de l’oficina, i al costat es celebrava el dinar d’una empresa amb un centenar de persones (totes molt joves). Durant l’àpat feien un sorteig, com un bingo amb regals. Quin xivarri!!

12. La Nit de Cap d’Any les famílies sopen plegades i moltes després es queden tota la matinada desperts mirant els programes especials que fan a la televisió.

A Guangzhou alguns ciutadans aprofiten la nit per passejar per un carrer engalanat amb moltes flors (un espectacle).

13. Cada regió del país, però, té costums diferents i amb variants: a Guangzhou tenen caps grossos vestits de tigres, en altres indrets són dragons.

14. Durant aquest dies la Xina es paralitza: és així. Les empreses són tancades durant els tres dies posteriors a l’Any Nou i la resta de la setmana o setmanes abans, molta gent fa vacances (això ja depèn). Els bancs tenen un horari més limitat, molts comerços resten tancats, encara que els grans magatzems estan oberts per aprofitar la febre compradora d’aquestes dates, al igual que alguns restaurants.

Hi han més costums però algunes me les perdre, demà us explicaré la raó.

Feliç Any Nou! = sàn nin fai lok (cantonès)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!