xino-xano

I anar fent...

3 de juny de 2007
2 comentaris

Bù (VII)

Més coses que passen o que han passat. Versions i punts de vista. (…)
30. No es poden veure canals de TV estrangers. Les antenes parabòliques estan prohibides, però n’hi han de pirates.

Segons m’han comentat, el negoci de les antenes parabòliques el controla una part de l’exercit. Va per èpoques. Durant un temps les instal·len. Durant uns mesos posteriors sorgeixen les prohibicions i multes per tenir les antenes. Després torna una època on tornen haver ofertes i oferiments per instal·lar aquest servei. I tot això ho gestiona, ho cou i explota aquesta part de l’exercit.

31. Versió que m’ha donat gent jove del que va passar a la Plaça de Tiananmen al 1989: uns estudiants van començar una protesta pacífica en aquesta Plaça. Això va provocar que algunes persones s’aprofitessin de la bona fe dels estudiants i la protesta es va convertir en una gran revolta. Finalment la bola és va fer tan gran que l’exercit (el govern) es va veure obligat a intervenir. Van haver-hi disturbis i algun mort.

32. Versió del Tibet: el Tibet mai ha estat un país, és Xina. Fa molts anys era una regió endarrerida socialment. Tenien un sistema feudal, amb esclaus, no utilitzaven la roda, eren molt pobres.

El Partit Comunista, un cop al poder va intervenir en aquesta regió: va portar-hi el progrés (va construir hospitals, carreteres, i va fer arribar el ferrocarril); va prohibir l’esclavitud; va introduir la roda; va fer fora els senyors feudals que tenien privilegis sobre la resta de la població.

Són conscients que a la resta del món hi ha una altra versió del tema.

33. Moltes pàgines webs no es poden consultar des de la Xina. Algunes setmanes no puc obrir la wikipedia, la wordpress, o blocs d’amics de blogspot. Segons com bufa.

Ara aquests problemes per a mi desapareixeran, doncs a Ara-Xina estem contractant els serveis d’una FTP que té sortida de la connexió per Hong Kong i allí no hi ha cap tipus de censura o restricció.


Foto: El caracter significa “NO”.
Fotografia de la fotografia de l’exposició que aquests dies es celebra al Guangdong Art Museum (Guangzhou- Illa d’Ersha).


no = bù (mandarí); bàt (cantonès)

  1. Caram, així jo ho tenia molt malentes quan em pensava que a Tianament havien mort centenars de persones que estaven revoltats per la democracia. Ara ja ho sabré que només en va morir algun i que només protestaven per protestar… :p

    Per cert, avui es compleixen 18 anys de Tianamen…

    Youtube no esta prohibit?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!