Gemma Pasqual i Escrivà

@GemmaPasqual

Tots som Carles Mateu

“Hable en castellano que estamos en España”, va dir la guàrdia civil a Carles en sentir-lo parlar la llengua del tio Canya.

Va aguantar totes les burles, les paraules agrejades, sense abaixar la cara, sabedor que tenia tot el dret. Carles no es va voler expressar en llengua forastera, és per això que el van retenir tres hores i el van punir amb denuncies falses.

més… 

I, com no podia ser d’una altra manera, en primera instància, un jutge va anul·lar les sancions imposades per la guàrdia civil.

Però la justícia és cega i com un gos pigall la fiscalia la va guiar cap als seus interessos polítics. En una veritable cacera de bruixes va recórrer contra la decisió del jutge i ha estat l’Audiència de Castelló la que ha acceptat els arguments del ministeri públic per condemnar finalment Carles Mateu.

Legitimant l’abús de poder de la guàrdia civil, i condemnant el nostre estimat company a un any i un dia de retirada del permís de conduir, i sis mesos de presó per parlar valencià, per parlar la llengua del tio Canya. Tractant-lo de delinqüent, negant-li els seus drets, condemnant-lo a l’ostracisme social.

Atacar una llibreria, només val una multa de 300 euros en el millor dels casos. Recordem que, per atemptar contra la llibreria 3i4, la que més atemptats feixistes ha patit de tota Europa, encara no ha pagat ningú. Per parlar valencià, sis mesos de presó, humiliació i molta impotència.

Demanem que s’anul·le la sentència de presó al nostre company Carles Mateu que s’ha imposat en un procés emprès de forma abusiva contra ell, per exercir el seu dret a parlar la seua llengua.

Considerem que no es farà plenament justícia fins que no s’òbriga una investigació sobre el comportament de les forces de seguretat durant els fets, i es depuren totes les responsabilitats.

Denunciem “una ofensiva política contra la llengua catalana” mitjançant “iniciatives polítiques, legislatives i administratives”. I demanem que es deixe d’utilitzar el sistema penal o qualsevol disposició legal per castigar el dret legítim a expressar-se en la pròpia llengua.

Els drets lingüístics són una part indissociable dels drets humans, és per això que exigim al govern espanyol i als autonòmics que complisquen els seus compromisos internacionals, com ara la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries que va signar l’any 2001, justament per salvaguardar les llengües minoritzades.

A un home que ve del poble, ningú fa abaixar la cara. Tots som Carles Mateu i no hi ha al món presons prou grans, ni murs tan alts, per engabiar-nos a tots. No hi ha prou fil, ni agulles, per cosir els nostres llavis. Ens ho va ensenyar el poeta: no podran res davant un poble, unit, alegre i combatiu. Tots som Carles Mateu i tenim les claus de casa, li posarem un forrellat nou, perquè avui tenim temps encara. 

Gemma Pasqual i Escrivà


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per gemmapasqual | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent