Gemma Pasqual i Escrivà

@GemmaPasqual

Malala la nena que els talibans no van poder callar

“Prenem els llibres i les plomes perquè són les nostres armes més poderoses. Un llibre i una ploma poden canviar el món” Malala la nena que els talibans no van poder callar. El meu petit homenatge a aquesta xiqueta valenta, un tast de “650 puntades” la meva propera novel·la a Barcanova

més… 

“Sèiem al porxo, sobre una estora de ràfia en la qual encara s’endevinava el color marró que havia tingut antany. Anàvem armats amb una espècie d’agulla gran i entre els genolls estrenyíem una pilota a mig fer. La senyora Nawaz ho feia en un petit tamboret.

-Quan aniré a escola? Jo vull portar un uniforme tan bonic com el de la Samarin! – vaig dir un dia a la senyora Nawaz, farta de cosir balons.

La Samarin era veïna nostra, era gran, devia tenir uns catorze anys. La veia passar cada matí en companyia d’altres noies rialleres anant cap a l’escola amb un flamant uniforme de color blau cel i un farcellet de llibres i llibretes a les mans.

-Parles com una nena petita, Shakira! Encara no valores el que tens, no t’adones que la Samarin de matí durant una hora endreça la casa d’uns rics, després va a escola i quan torna cus pilotes en companyia dels seus vuit germans. Per què et penses que ho fa? Senzillament, perquè cosir pilotes és la cosa més assenyada i útil que pot aprendre. Sort tens tu només de cosir-ne!

-Cosir balons no està gens malament -em va dir en Masud-. Abans recollia escombraries i trossos de metall dels carrers per vendre’ls. Veure els nens que van a escola amb uniformes nets sempre m’ha fascinat, però jo sé que no hi puc anar. La meva mare no es pot permetre aquest luxe. Així que no faig volar coloms i em centro en la meva feina!

Ell tenia tretze anys, era més gran i era evident que en sabia molt més que no jo, de la vida. També sabia de llegir, per la qual cosa s’havia guanyat el respecte i l’admiració de tots els nens, era l’únic que en sabia i això que no havia anat mai a escola.

Sempre anava acompanyat d’un llibre blau molt gros, amb lletres daurades als lloms, que a dins tenia uns dibuixos molt bonics d’animals. No ens deixava tocar-lo a ningú, era l’única cosa que havia heretat del seu pare i el guardava com un gran tresor. Però a mi me l’havia ensenyat més d’una vegada.

Estava molt agraït a la senyora Nawaz. Ella el va veure recollir escombraries un matí, el va seguir fins a casa seva i va convèncer la seva mare que li permetés quedar-se amb ella. La seva mare estava desesperada per treure’l del carrer, però no podia quedar-se sense els pocs diners que guanyava amb les deixalles. Era vídua i ella sola no podia alimentar tota la família. La senyora Nawaz li va assegurar que en Masud guanyaria més diners amb ella i sa mare no va tenir altre remei que acceptar, sabedora que els més pobres no tenen més que els seus braços i els dels seus fills per menjar i viure.

El primer que feia la senyora Nawaz quan acollia un nou nen era canviar-li el nom.

-Anomenar un nen amb un nom bonic i honorable és molt important. El Profeta sempre escollia noms de significats bons i bells.

No recordo el nom que jo tenia quan em va recollir, fa molts anys d’això, i en Masud mai no m’ha volgut dir el seu veritable nom. Crec que no li agrada el que li va posar la senyora Nawaz i està enfadat. L’hi he preguntat un munt de vegades i mai no m’ha respost.”

Gemma Pasqual i Escrivà



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per gemmapasqual | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent