Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

8 de gener de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Els Reis de l?Orient porten coses, porten coses …

S’acosta la nit màgica de l’any. Aquella que il·lumina les mirades i els cors dels més petits i, per què no dir-ho, també dels més grans: la nit dels Reis Mags de l’Orient.

L’altre dia em preguntaven “quantes joguines és recomanable regalar als infants?”. La veritat és que no sé dir una quantitat exacta. La meva reflexió no va cap el nombre exacte de regals que han de rebre els infants, sinó en fer aquests regals d’una manera assenyada. Quan un disposa de molt, es corre el perill que deixi de ser valuós. I els nens i les nenes han de prendre consciència que tot no es pot tenir, que les coses costen i mereixen un esforç. En la situació social i econòmica en què ens trobem, cal fer partícips a totes les persones, fins i tot als més petits del valor del que tenim, de la cultura de l’esforç, del sentit del no material. A la vida hi ha coses molt més important que el material. Això és una cosa que diem molt i que practiquem poc, fins i tot els adults. Són els nens els únics que aquest Nadal han de tenir un nombre màxim de regals? Què tenim de superflu i d’essencial en aquests dies de consumisme al nostre voltant?

 

Redactar la carta als Reis

A l’hora de redactar la carta als Reis, convé tornar a aquella fórmula que els nostres pares i mares ens van ensenyar a nosaltres: fer un exercici d’humilitat, demanant coses necessàries, útils i mesurant les quantitats. Al meu entendre, cal més “Estimats Reis Mags, volem que porteu més Pau i Amor al món …”. Ara bé, és necessari reflexionar sobre el veritable sentit d’aquestes paraules amb els més petits. És a dir, no és suficient només dir-ho, sinó explicar què significa la pau entre les persones, tenir cura dels altres, tenir en compte que no tothom disposa de totes les oportunitats . Sovint, pensem que els infants no entenen aquestes reflexions i creiem que és impossible parlar amb sinceritat de les coses que estan passant al nostre voltant.  És clar que convé parlar de la fam al món, però segurament és més senzill parlar de les dificultats que està tenint el seu company de classe. Sense por, posant el nom que toca, amb sensibilitat i respecte. Els nens i nenes entenen tot si ho sabem explicar. Alguna recomanació pràctica per a les famílies seria que els infants escrivissin la carta amb 5 o 6 coses i que després els ajudem a prioritzar el que desitgen, triant 2 o 3 coses de tot el que demanen. Un altre exercici interessant és demanar als nens i nenes que entre les seves demandes incorporin alguna proposta més didàctica o educativa: un puzle, un conte, etc.

Regalar joguines tecnològiques?

No podem obviar la proliferació de les joguines tecnològiques. Sobre aquest tema potser també ens convé fer una reflexió. En una societat on els adults passem el dia tocant i mirant una pantalla, és difícil dir als més petits que no ho facin. No cal suprimir del seu entorn els elements tecnològics que els adults utilitzem actualment per gairebé tot, però sí que cal fer-ho des d’una perspectiva educativa i mesurada. No cal que ara els nens i nenes toquin qualsevol pantalla i superfície pensant que s’ha de moure o que apareixeran un munt d’elements virtuals. Convé l’estimulació visual i és necessari utilitzar la tecnologia per a això, perquè  estimula la ment, l’atenció, la percepció. De fet, és ben sorprenent veure els petits amb xumet que teclegen tabletes millor que els adults. De tota manera, posem mesura usant aquests elements tecnològics de manera prudent i sobretot conscient del fet que el nen està observant i manipulant, acompanyant-lo en el seu ús. Utilitzar aquests elements virtuals no hauria d’eliminar l’ús dels materials físics, ja que l’estimulació visual, la percepció, la sensació s’ha de treballar utilitzant tots els sentits. I està clar que l’experimentació a través de la manipulació és una de les formes més enriquidores d’aprendre i créixer.
El Nadal als centres d’esplai 
En els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, aquests dies es parla als infants dels Reis Mags, Pare Noel, el Tió. I es fan activitats al voltant d’aquests. Però a més, es realitzen activitats de sensibilització vers aquells que no disposen de les mateixes possibilitats.  Se’ls fa partícips de campanyes de recollida de joguines, aportant els propis infants joguines seves noves o gairebé noves per a aquells que es troben en una situació de vulnerabilitat. Es fa amb sensibilitat, sense revelar el misteri dels Reis Mags, ja que és senzill convèncer als petits que “els reis necessiten ajuda per oferir joguines a tots els nens i nenes del món, fins i tot a aquells que a casa tenen algunes dificultats” . També se’ls diu que donar allò que un no vol o allò que ens sobra no és la millor opció, sinó que és important pensar amb el cor en aquests nens i nenes que no tenen les mateixes oportunitats que ells i, per tant, convé oferir alguna cosa que a ells també els agradaria rebre com a regal.
És important ajudar a pensar als infants en el veritable sentit d’aquesta màgica nit de Reis, però estic convençuda que els grans tampoc podem deixar de reflexionar al respecte.

Feliç Nit de Reis!





Consulta la informació de la campanya de recollida de joguines de la Fundació Pere Tarrés 

Maria València
És presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!