Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

7 de desembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

El voluntariat és gestió…, i també passió!

Avui, 5 de desembre, és el Dia internacional del voluntariat. Des de fa anys, és una data celebrada tant per les associacions de voluntaris com per les administracions.  És un bon dia per fer balanç de l’estat del voluntariat a les nostres entitats.  En els darrers anys les entitats catalanes hem après a fer plans de voluntariat. Hem après que el voluntariat és un compromís que cal gestionar i que la formació esdevé una necessitat, un dret i una gran oportunitat per als voluntaris.  Mica en mica, hem anat millorant el cicle de l’estada de les persones a l’entitat. Hem après que voluntariat no significa remuneració, però si moltes vegades professionalitat. Hem tastat l’eficàcia de la planificació, i hem millorat la captació, l’acollida, el repartiment de tasques, l’avaluació i fins i tot hem après a viure el comiat del voluntari de l’entitat com un fet positiu. Hem après que les persones voluntàries volen sentir-se part de l’organització i que és important que trobin espais de participació.   

Roger Buch 
Director del p

 

Des de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés fa anys que estem ajudant a les entitats a millorar el seu pla de voluntariat o a crear-lo de nou. En època de crisi, són moltes les entitats que veuen una oportunitat per millorar la gestió del voluntariat a la seva entitat. Una gestió adaptada a un nou tipus de voluntariat, cada cop més flexible i més divers en les formes. 
Però la mirada del voluntariat des del punt de vista de la gestió d’entitats sempre es quedarà curta. És important que el dia que celebrem el Dia internacional posem l’accent en les persones. Aquests voluntaris passionals, amb noms i cognoms, que viuen amb sentiments la seva tasca. Persones que venen per motivacions diverses, fins i tot contradictòries i que un dia decideixen dedicar hores al servei de la comunitat. Un compromís que es concreta en accions en àmbits ben diferents: des de l’acció social i la intervenció amb persones amb necessitats, fins al voluntariat ambiental o la col·laboració amb l’associacionisme cultural i educatiu. Fins i tot trobem voluntaris que prefereixen anomenar la seva tasca amb altres noms que defineixen millor la seva acció altruista: cooperants, caps, monitors, entrenadors, activistes, solidaris… 
Aquest voluntariat de noms propis és el que podem tastar en aquest recull que des de www. xarxanet.orgs’ha preparat per a aquest Dia internacional del voluntariat. Són exemples dels voluntaris de base que per un dia expressen amb sentiments, paraules i fins i tot cançons què vol dir per ells el voluntariat. Si feu un cop d’ull als escrits de l’Aleix, la Rosa, el Llucià o la Núria segur que notareu alguna cosa ben especial. Potser perquè us transporten a vivències pròpies, d’ara o d’algun moment del vostre passat, o potser perquè són un reclam per a futurs compromisos que us estan esperant!

Roger Buch 
Director del p

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!