Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

Publicat el 2 d'agost de 2012

Els Locos del 1917

Foto: ventall que es va fer amb motiu de les festes de l’Olleria de 1917

Fa 95 anys, el 1917, les festes del poble es van fer a finals d’agost. En concret, tal i com diu el llibret imprés a Xàtiva, els dies 23, 24, 25 i 26 d’agost i dedicades als patrons: el Crist de la Palma, la Mare de Déu de Loreto, i l’Ecce-Homo.
Del programa m’interessen ara, sobretot, un parell de coses, encara que n’hi ha altres que criden l’atenció: com que les comunicacions en aquell temps eren complicades, la banda de música ‘La Primitiva’ de Xàtiva s’hi està tots els dies, una banda (i orquestra) que tenien ‘un vasto y colosal repertorio’. Les ‘despertaes’ es feren amb ‘Albaes al estilo del país’ i amb coets. No podia faltar la pirotècnia: el 24 es tira una ‘grandiosa y artística traca’ des de l’església fins a l’ermita del Crist de la Palma, i a la nit hi ha cordà.
Evidentment hi ha més música (la banda de Xàtiva fa un concert el 25 amb ‘el difícil y celebrado pout purri de aires nacionales titulado El Ferrocarril’), misses, processons…

Però què és el que més m’ha atret del programeta? L’aparició dels Locos. El dia 24, a les nou del matí ‘el M.I. Ayuntamiento y Junta de Fiestas, acompañados por la Comparsa de Locos y músicas’ ixen de la Casa de la Vila per a anar a missa. Imagine que els Locos hi devien anar fent el paper de ‘servici d’ordre’ destrellatat de què parlava Emilio Gil en el seu article ‘Lo que vimos y no vemos’ del llibre de festes de 1968. No és l’única aparició que tenen aquell dia: a les quatre de la vesprada, la banda de Xàtiva fa un concert ‘actuando en los intermedios la Comparsa de Locos, que harán las delicias del público con sus típicos bailes’.
L’endemà, el 25, la comparsa fa ‘Bailes y juegos excéntricos’, en l’última referència que se’n fa en el programa d’actes. Però encara que no hi aparega de manera explícita, potser que no fóra l’última aparició en les festes, perquè el dia 26 es fa una cavalcada amb ‘artísticas grupas al estilo del país, carros triunfantes, músicas y Comisión de Fiestas’, i això em du a recordar i relacionar-ho amb les fotografies en què es veuen membres dels Locos amb carrosses. Poden ser eixes imatges de les festes de 1917?

Emilio Gil afirmava en el seu article que els Locos van deixar de fer els seus números l’any 1918, però la germana ens digué que fou el 1917. Almenys sabem cert que el 1917 encara figuraven dins les festes patronals amb molta vigència. Després van desaparéixer. De motius n’hi pot haver molts, però com és que se’n va perdre tant el record?

Per cert, que el programa anuncia per a les nits del 28, 29 i 30 d’agost ‘gran danzada al estilo del país’ per tot el poble. Una altra cosa que s’havia oblidat.

Foto: danses a l’ermita de Sant Joan de l’Olleria



  1. L’afegitó ‘ixe mola prou com pâ recuperar-lo en pròximes convocatòries: «sopar de cabàs a l’estil del país» o «recital d’artistes a l’estil del país» o «comboi cultural a l’estil del país» o…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per albinyana | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent