Joan Monleon i Canal 9

Aquest matí ens ha sobtat la notícia de la mort de Joan Monleon, personatge imprescindible de la faràndula valenciana -cantant, actor, presentador de televisió, showman-, on ha estat una de les seues figures amb més carisma i amb una popularitat més transversal. 
La seua fama començà a cimentar-se en la dècada del 1970 quan, al front d’Els Pavesos, passejà la seua insòlita proposta musical, entre la revista i el surrealisme popular sobre un fons de repertori majorment tradicional, per la pràctica totalitat de pobles valencians. Una proposta que deixà per a la posteritat quadre discos i una retafila de clàssics de la cançó festiva valenciana: “El Cabanyal”, “La manta al coll”, “Micalet Garcia”, “Xe que agust”, “El sabater de Sollana”, “Sant Antoni de Gavarda”, “El tio Pep”…
En directe, Monleon acaparava bona part del protagonisme amb la seua presència desficaciada i entranyable, connectant amb una tradició valenciana d’humor de traç gruixut molt arrelada en l’àmbit popular que ells parodiaven amb èxit indiscutible. (continua)

Avui, quan Canal 9, la televisió que el consagrà definitivament amb un concurs on la paròdia continuava -però ja no s’entenia-, s’ha fet ressó de la notícia, ha oblidat fer cap menció a Els Pavesos en els dos miserables minuts que li ha dedicat. Em pregunte quines hauran estat les raons de l’oblit: la postergació de la música en valència a Canal 9 ha arribat a un límit que ja no es pot ni mencionar el  nom dels grups històrics? El redactor de la notícia no ho ha considerat una dada rellevant? O, simplement, desconeixia l’existència de la formació? No sé per què, però jo m’inclinaria més aviat per la tercera opció…
En tot cas, Monleon, principal actiu de la cadena en els seus primers anys de singladura, no mereixia aquest oblit ni aquest tractament negligent i indocumentat.

Il·lustració: Anunci d’una de les seues primeres actuacions al II Festival de Folk del País Valencià (publicat a Las Provincias, organitzat per Lo Rat Penat i presentat per Baltasar Bueno… ).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *