Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

13 d'abril de 2010
Sense categoria
2 comentaris

Memòria curta i selectiva

Des que va conéixer-se el procés iniciat contra el jutge Baltasar Garzón
arran de la presumpta prevaricació que hauria comés en investigar les
desaparicions de la dictadura franquista, ens hem vist obligats a
escoltar algunes coses en boca de determinada progressia –espanyola i
catalana– que caldria matisar i que ningú, o gairebé ningú, no matisa.
Garzón, defensor dels drets humans, aquí, a Xile i a la Xina popular si
s’escau. Garzón, que ha tingut la valentia d’encarar-se al tèrbol passat
d’Espanya i recuperar la memòria dels caiguts en defensa de la
llibertat. Que voleu que us digui: a mi tot això em fa mal a les
orelles. I em fa més mal encara escoltar la defensa curta de vista de
Garzón que fan associacions per la memòria històrica com les de
Catalunya o Mallorca. Sembla que a l’hora de fer memòria n’hi ha uns
quants que la tenen curta i selectiva. Companys, Garzón no està fent més que tastar la seva pròpia medicina. I com diuen en castellà, ‘con su pan se lo coma‘. [Més]
Em sembla força més assenyat l’article La paradoja de Garzón que han elaborat la gent del Centre de Documentació sobre la Tortura (aquí us deixo aquest enllaç a Gara, la versió en català surt demà publicada a la Directa). Per començar, cal contextualitzar el cas: “la iniciativa en favor de les víctimes del feixisme no l’hem de circumnscriure a l’impuls del jutge Garzón, sinó que respon a l’acció anònima, decidida i conseqüent de centenars d’associacions i individus. (…) És a ells a qui es talla el camí davant dels tribunals”. Al mateix temps, cal recordar que Garzón “és ara víctima d’una politització de la justícia que ell magistralment ha dissenyat i impulsat”. D’això se’n diu tastar la pròpia medicina. I sí, resulta que és ben amarga.
Però a més a més, continua l’article, “es regala solidaritat a Garzón per part de diverses organitzacions amb l’apelatiu de ‘defensor dels drets humans’ sense repassar el seu currículum al respecte”. “No està de més apuntar que en la seva actuació ha impulsat casos contra mitjans de comunicació, associacions populars, partits polítics i fins i tot defensors dels drets humans, que cal qualificar com una agressió a la llibertat d’expressió i al dret d’associació”. Només cal que recordem un cas que ens toca de ben aprop, l’Operació Garzón, l’any 1992, condemnada pel Tribunal d’Estrasburg. Ja n’hem parlat. De fet no és gens anecdòtic que entre els signants d’aquest article col·lectiu figuri l’Associació Memòria contra la Tortura, nascuda de l’impuls de les persones que van patir aquella lamentable actuació.
Al mateix temps, i com a colofó d’aquesta agradable faula, no voldria deixar d’esmentar que, pel que fa a memòria històrica, la premsa espanyola que ara defensa Garzón en va especialment curta. Avui el ‘cas Garzón’ torna a acaparar grans titulars. Molt menys espai que el que ha merescut la sentència del ‘cas Egunkària‘, que absol als responsables del diari de qualsevol relació amb ETA i afirma que la clausura del rotatiu –practicada pel jutge Del Olmo– no tenia cap fonament legal. Això sí, set anys després d’haver-lo clausurat i d’haver criminalitzat els seus directius, treballadors i lectors.
Per sort, hi ha ciutadans que sí que en tenen, de memòria. Molt més llarga i molt més ampla. Així s’explica que, set anys després d’aquella lamentable operació policial contra la llibertat d’expressió, el rotatiu que va substituir Egunkaria, Berria, vengui més, tingui més diners, i tingui més accionistes, com explica avui el seu director, Martxelo Otamendi, en una entrevista a l’Avui.

  1. Molt bé el comentari, Roger. A veure quan s’acaba aquesta festassa de la hipocresia espanyola, defensant allò que només Pasqual Maragall pot defensar a dreta llei: a ell, persona agraïda, sí que li va fer un bon favor el jutge prevaricador fent detenir una quarantena d’independentistes catalans el 1992 i permetent que alguns fossin torturats quan eren sota la seva custòdia, perquè els deliris olímpics es poguessin celebrar sense dissidents pel carrer espatllant-los la festa. Al meu bloc he escrit això: http://dietarihumbert.wordpress.com/2010/04/10/garzon-jutge-estrella-estrellat-en-el-pecat-troba-la-penitencia/

  2. The Purse Blog reviews luxury Designer Bags, Replica Handbags, purses. Replica Bags. Sabags offer supper A quality Louis Vuitton Handbags, Louis Vuitton Bags, from Louis Vuitton, Miu Miu Bags, and more. Gucci Bags, Jimmy Choo Bags, printable coloring pages Hermes Bags, butterfly table ping pong social network. Prada Bags, Chanel Bags, Our Designer Handbags, Chanel Handbags, Gucci Handbags, Hermes Handbags, look the same as the original. Jimmy Choo Handbags,, From vintage and replica handbags to the latest Miu Miu Handbags, Prada Handbags, Balenciaga Bags, Burberry Bags, this site celebrates the most essential fashion accessory. Buying Cartier Bags, Chloe Bags, Christian Dior Bags, Coach Bags, and purses? Know where to find new and used handbags online and in a store. Authentic Dolce&Gabbana Bags, Fendi Bags, Marc Jacobs Bags, at discount prices online now. Cheap Mulberry Bags, Yves Saint Laurent Bags, on hot sale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!