estereofònicx

Això és el subtitel

Guerres justificades (Bruce Springsteen)

Em cau bé en Bruce Springsteen, no en sóc un gran admirador però m’agrada. És un cantant que, com suposo passa gairebé sempre, cal situar en el moment i context històric en que va aparèixer per entendre’l millor. A més, personalment, el primer concert de masses en el que vaig assistir va ser un concert seu al Camp Nou.

El que passa que això de ser d’esquerres i progre, com en Bruce(?), és fumut tu, a vegades fins i tot feixuc i pesat, una llosa.

Durant les últimes eleccions a la presidència dels EEUU en Bruce i una colla d’artistes van fer campanya a favor de l’actual president Barack Obama. És cert que l’horitzó que s’albirava en aquells moments si guanyava Barack Obama era molt millor que el el present que hi havia, i també és cert que fer campanya per algú no vol dir estar-hi totalment d’acord.

Dic tot això perquè en el discurs que Obama va pronunciar durant la gala d’entrega del premi Nobel de la Pau que se li va atorgar va dir coses com:

“Still, we are at war, and I’m responsible for the deployment of thousands of young Americans to battle in a distant land. Some will kill, and some will be killed.”

Com aquestes:

“There will be times when nations – acting individually or in concert – will find the use of force not only necessary but morally justified.”

I aquestes:

“So yes, the instruments of war do have a role to play in preserving the peace.”

Un cop recordades algunes de les frases que Barack Obama va dir, tot seguit, alguns fragments de la lletra de la cançó “War” de Bruce Springsteen que Bruce Springsteen versionava. Fragments com:

“War, what is it good for absolutely nothin.”

O com:

“Is an enemy to all mankind the thought of war blows my mind,
war has caused unrest within the younger generation induction then destruction who wants to die”

I com:

“They say we must fight to keep our freedom
but lord knows theres got to be better way oh”


Ser d’esquerres és molt fumut.

War


  1. Estic força d’acord amb el que dius, però m’agradaria fer una petita puntualització: la cançó “War” que canta el Bruce Springsteen no és seva, és una cançó composada per Norman Whitfield i Barrett Strong. Primer la van gravar els Temptations (1970), després va ser un gran èxit amb Edwin Starr (el mateix 1970 va arribar a la primera posició de les llistes).
    El Bruce la tocar a partir de la gira del Born in the USA, i la va incloure al disc en directe següent, i la va tornar a convertir en èxit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.