Rufino Carpena, en el record
Rufino Carpena se’n va anar de Llucmajor al 1916 però, en els quasi 7 anys que hi estigué, deixà petjada. Els alumnes el recordaven amb estima i si no trobàrem (com esmentàrem a l’anterior entrada) cap aportació a “Homenaje pro Carpena” sí que poc temps després d’estar tancada la subscripció per a la compra de la casa, en sortí, a Llucmajor, una altra, per iniciativa d’exalumnes. Tres d’ells varen presentar la petició a l’Ajuntament el 25 d’octubre de 1933: «nos dirigimos al Ayuntamiento de su digna presidencia para suplicarle tenga bien acordar el encabezamiento de una suscripción que iniciamos a favor de tan honrado representante del magisterio Español.»
La instància anava acompanyada d’elogis per al mestre, «que el anhelo que sentimos de compensar en algo la altruista y abnegada labor del señor Carpena en favor de la cultura y educación que desarrolló al frente de su cargo…» però l’objectiu era ben clar, sabien de la seva crítica situació: «poder prestarle una modesta ayuda en estos momentos de su situación física y economicamente angustiosa.» (AMLL. Correspondència. Sig. 2497).
La petició feta pels exalumnes: Antoni Coll, Bernat Llompart i Mateu Montserrat, va ser aprovada en el ple de l’Ajuntament del dia següent, la institució va acceptar encapçalar la subscripció: «El señor Alcalde se muestra conforme en acceder a la petición y tambien la apoyan los señores Ripoll y Montserrat Parets, acordándose conceder para el indicado fin un donativo de doscientas cincuenta pesetas… con cuya cantidad líquida encabazará la suscripción el Ayuntamiento». (AMLL. LA 62).
Aquests exalumnes, uns homes fets al 1933, quan arribaren al 1969 ja tenien una edat més que respectable i encara guardaven en la memòria, aquell mestre que els va ensenyar a llegir, que els va dur d’excursió, que els va fer sentir orgullosos de les tasques i treballs que a l’escola havien elaborat; fins i tot, molts d’ells havien publicat alguns articles o treballs a Educacionista.
Aquests mateixos no deixaren passar l’oportunitat de mostrar, una vegada més, gratitud cap a Carpena. Presentaren a l’ajuntament, un ajuntament que tenia com a batle, Mateu Monserrat Calafat —exalumne i uns dels promotors també de la campanya esmentada anteriorment— la petició que podeu veure adjunta (AMLL Sig. 42631), en la qual demanaven que la plaça que encara no tenia nom, situada precisament davant l’edifici del “Grupo Escolar” —més conegut per “Ses Escoles”, actual CEIP Jaume III— fos batejada amb el nom del mestre. Entraren la petició dia 28 de maig i dia 30 del mateix mes ja va sortir aprovada. Rufino Carpena Montesinos té el seu espai a Llucmajor.