Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

28 d'octubre de 2009
0 comentaris

L’home que té el món dins el cap

Un llibre com aquest, sobre la vida, el temps i el món de Joan F. Mira, només es pot fer com s’ha fet, a través d’una entrevista, pactant un temari, revisant el qüestionari a cada sessió de treball, corregint les preguntes i revisant les respostes de manera molt conscient. Una entrevista en profunditat a Joan F. Mira com la que ens presenta el periodista Pere Antoni Pons només es pot fer com diu que s’ha fet. I això no vol dir que no hi haja altres maneres d’explicar la vida, el temps i el món segons Mira. Amb això vull dir que aquest llibre és el resultat exacte de com s’ha concebut, i que serveix perfectament per als propòsits per als quals ha estat elaborat. [+]

Aquest és un llibre per als lectors que no coneixen a fons ni l’obra ni la figura d’un gran escriptor, pensador i erudit, tal com ho explica Pere Antoni Pons a la introducció. Publicat per la Universitat de València, un dels pocs espais públics del País Valencià on es poden realitzar projectes d’aquestes característiques, el llibre ens dóna a conèixer més i millor una persona que sap, pensa i reflexiona en veu alta, activitats que no estan gens de moda al nostre país, on la llengua i la cultura s’ha de buscar amb detector de metalls sota les roques i les arenes del desert.

El cas és que la rellevància de Joan F. Mira dins del món de la literatura i la cultura catalanes és evident, i precisament per això, amb més motius que mai, cal explicar-ho, i fer-ho sense donar res per entès, utilitzant tots els mitjans al nostre abast. Perquè són les persones com Mira, i no unes altres, les que han de dir com van les coses i quin sentit tenen. I no hi estem gens acostumats. Sobretot en aquest país nostre, on qualsevol se sent legitimat per dir que cal anar cap allà, i la majoria, cecs i arrossegant-se, van cap allà.

(Extracte de la ressenya publicada a la revista Caràcters, número 49)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!