Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

25 de febrer de 2008
1 comentari

Les Rambles, pocs llocs com aquest al món

Matilde Alonso i Elies Furió Blasco són dos bons amics, professors d’economia aplicada de la Universitat de València, que des de fa uns anys treballen a la Universitat de Lió (França). Saben que sempre porte damunt la càmera de fotos, que en faig moltes i que m’agrada guardar-les i fer àlbums. Segurament per això, fa pocs dies, em van demanar si, per casualitat, tenia una foto de Barcelona per a la portada d’un llibre que estaven acabant d’enllestir. Després vaig saber-ne el títol: Panorama de l’Espagne contemporaine. 30 ans de transformations politiques, économiques, sociales et culturelles.

Mati sabia perfectament el que volia: gent atrafegada, amunt i avall, en un lloc prou conegut, que expressara modernitat… De fet, tenien clar que havia de ser de Barcelona, concretament de les Rambles, em va explicar. Tants anys en aquesta ciutat i jo no tenia aquesta foto. Engrescat pel repte de proporcionar una bona imatge fotogràfica a uns bons amics, i aprofitant que cada dia creue les Rambles per anar a la feina, al dia següent vaig fer-ne una sèrie, vaig triar-ne un parell i els les vaig enviar.

Pocs dies després em van enviar un arxiu amb el disseny de la portada. Realment vaig quedar sorprés del treball gràfic que havia fet l’editorial, fins al punt que si haguera de jutjar el contingut del llibre per la portada, diria que promet. No és perquè siguen amics meus, però, tenint en compte la trajectòria com a investigadors en economia aplicada i la quantitat de treballs que han publicat sobre el tema, en català, castellà, francés… Puc assegurar que el llibre és molt més interessant per dins.

El cas és que avui he observat aquesta portada amb més atenció i m’ha fet pensar que jo també fome part d’aquest paissatge urbà que havia retratat feia uns dies. També he pensat que era curiós com l’ativitat de les Rambles de Barcelona servia per il·lustrar un llibre en francés sobre l’Espagne contemporaine, i que els francesos ho pogueren entendre només mirant la portada. En definitiva, haurem de constatar que hi ha pocs llocs com aquest al món que puguen donar a entendre amb aquesta transcendència i projecció internacional la transformació política, econòmica, social i cultural de tot un estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!