Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

1 de juny de 2009
0 comentaris

La importància de les petites polítiques culturals

Enguany, a Rafelcofer, s’ha celebrat el tercer Festival de Poesia i el tercer Concurs de Minipoesia. I ja en van tres! I tres va ser el número màgic de la nit, perquè aquest any vam gaudir de la participació de tres poetes espectaculars, de tres generacions diferents, com ho són: Teresa Pasqual, Maria Josep Escrivà i Isabel Garcia Canet. Totes tres, ambaixadores de la nostra llengua i cultura, perquè no hi ha res més important que anar amb veu pròpia pel món, sense intermediaris, amb l’orgull i la seguretat que donen segles d’història i cultura literària. Un tercer festival que va estar amanit amb música del grup de saxos de Rafelcofer, l’Alqueria i Beniarjó, de tres pobles saforencs.

Just a l’inici del festival que vaig presentar vaig demanar un reconeixement públic a totes aquelles persones que fan possible aquesta activitat literària que ha arrelat amb força a Rafelcofer. El primer, va ser per a Maria Alcaraz, l’ànima de l’Associació Cultural El Rebrot per a l’organització d’aquesta activitat literària. El segon, va ser per al suport i la confiança de l’ajuntament, la col·laboració indispensable de “la Caixa” i la iniciativa d’Edicions 96, que aquest any ha publicat i repartit entre el públic assistent un recull de poemes de les poetes participants. I el tercer, va ser per al públic entusiasta i agraït, que cada any demostra la seua sensibilitat acudint a la cita de la poesia de Rafelcofer i participant també en el concurs de Minipoesia.

Les petites polítiques culturals com aquestes són importantíssimes en països com el nostre, amb llengua i cultura pròpia. I molt més importants encara en temps de crisi econòmica. Perquè podem estar més o menys apurats econòmicament, però no podem permetre’ns el luxe de prescindir de la  cultura. I en temps de desorientació i de canvis, res millor per tirar endavant que la poesia. Perquè la lectura, la reflexió i el foment de l’esperit crític és l’única cosa que pot donar llum i sentit a tot el que fem. Només així canviarem la burrera i el desficaci de les polítiques culturals que s’han instaurat al País Valencià. Per això cal invertir una miqueta més cada any en activitats culturals de nivell i contingut com, per exemple, les que impulsa El Rebrot a Rafelcofer. D’aquesta manera, a més, es correspon a l’entusiasme i els esforços que hi aboquen gent entusiasta, preocupada pel futur del poble, compromesa amb la llengua i la cultura del país.

En aquest repte de redreçament cultural hi ha molts actors i cadascun ha d’assumir les seues responsabilitats. Als governs els pertoca d’adoptar les polítiques culturals adequades per a crear oportunitats creatives, vetllar pel benestar de les persones i la incorporació de nouvinguts a aquest benestar, i en aquesta tasca el foment de l’educació i la cultura haurien de ser la principal prioritat. Després, la iniciativa privada hauria d’incorporar en els seus plantejaments i projectes de respecte, foment i projecció de la llengua i la cultura del nostre poble. I, finalment, la societat civil, tots nosaltres hem de participar i exigir que tot es faça de la millor manera possible amb l’objectiu de poder afrontar els reptes que tenim plantejats com a poble.

I tot això, amb gran insistència, es dóna cada any, i ja en van tres, en el Festival de Poesia i el concurs de Minipoesia de Rafelcofer. I un any més, només ens cal felicitar-nos i encoratjar-nos perquè tot això vaja a més i cada any siga més potent i arribe a més gent. Per uns moments, el passat 30 de maig, a l’Auditori de Rafelcofer, la nostra religió va ser la poesia, la nostra fe van ser les veus de les tres poetes que hi van participar i la nostra enhorabona va ser per als premiats del concurs de Minipoesia.

Més fotos del Tercer Festival de Poesia de Rafelcofer [+]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!