Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

2 de juliol de 2008
4 comentaris

EPIC, o com seran els blocs i la xarxa internet el 2014?

Hi ha molta gent que parla dels blocs com si foren autèntiques criatures: que acaben de nàixer, fan anys o es fan grans; que cal mantenir, cuidar o vestir; que treuen hores de son o no deixen dormir… Segurament, més d’una persona blocaire deu haver pensat què vol que siga el seu bloc quan es faça gran… Dit d’una altra manera: qui sap com seran els blocs o la xarxa internet el 2014?

Fa un temps que corre per la xarxa un documental sobre el futur d’internet. En un moment determinat del relat, el diumenge 9 de març de 2014 –pocs dies abans que Catalunya aconseguesca la independència–, Googlezon, la nova empresa que neix de la fusió de Google i Amazon, llança un nou i potent sistema de gestió de la informació: l’EPIC (Evolving Personalized Information Construct).

En aquest documental de ciència ficció, realitzat per Robin Sloan i Matt Thompson, de la inventada Divisió de Projectes Especials de l’inventat Museu d’Història de Mitjans de Comunicació, els “mitjans tradicionals” com ara The New York Times tenen els dies comptats i una generació nova d'”editors autònoms”, de gent que ven la seua habilitat per connectar, filtrar i prioritzar els continguts, pren el relleu als mitjans de comunicació de referència actuals.

Cap al final del documental, que dura uns 9 minuts, apareix Pinki, una mena de bloc multimèdia basat en aquest nou sistema i que esdevé un dels nous centres d’atenció i referència a la nova xarxa EPIC. D’aquesta manera sorgeix una nova generació d’editors freelance, els periodistes del futur.

Aquesta història de ciència ficció parla de l’èxit de l’expansió del que s’ha anomenat la internet o la web 2.0 i dona una idea de com serà la internet o la web 3.0, moment en què la xarxa començarà a “tenir vida pròpia”. O, si voleu, posa de manifest el potencial d’aquestes criatures que algunes persones anomenem bloc i que mantenim amb tanta cura sense saber ben bé perquè.

La primera versió d’aquest documental, EPIC 2014, ja té més de tres anys. Pocs mesos després, veient el ressó que va tenir, van fer una segona versió revisada i ampliada, EPIC 2015.

  1. Ja he visitat l’última versió de l’EPIC, treient-li hores al son… Realment interessant la troballa. Gràcies per fer-me-la conèixer.

    Una abraçada impregnada de “saforicitat”

  2. Francesc,
    Curiosa i tendra la imatge del bloc com el d’una criatura…En tot cas, altra volta ens ofereixes una altra oportunitat de descoberta, i barrinan-t’hi n’aprenem poc o molt. Imaginar el futur podria ser  la primera passa per per transformar el present. Sense menystenir les inercies consevadores dels “mitjans tradicionals” i del mercat que els és negoci, sembla clar que hem de veure canvis. Tot és mou ràpidament, i  tant com el que més, la gestió de la informació per qui s’ocupa d’oferir-ne i qui s’interessa per cercar-ne.  Com que encara no conec l’EPIC, penso en La possibilitat d’una illa d’Houellebecq, per dir alguna cosa…

    A banda. M’agrada molt la fotografia que encapçala el bloc actualment. Enhorabona. L’anterior la vas canviar de seguida.

    Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!