Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

4 de març de 2009
1 comentari

Eleccions, llengües i dialectes del castellà

Vicent Sanchis es preguntava en l’article d’opinió “El català, llengua o dialecte?” que publicava al diari Avui fa cosa d’un mes: “¿Quant de temps falta perquè el gallec sigui considerat com la manera peculiar que tenen els gallecs de parlar castellà?” La resposta es va produir al cap d’un mes just, en el programa especial de les eleccions del País Basc i Galícia que va fer TVE el passat diumenge 1 de març.

A partir d’una determinada hora del vespre es van succeir les compareixençes davant els mitjans de comunicació i la militància més implicada dels diferents candidats i portaveus dels partits que concorrien a les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc. Val a dir que totes les compareixençes, independendent del partit que les va realitzar, es van fer en la llengua pròpia de cada territori. Al País Basc, això sí, amb l’habitual fòrmula de primer en euskera i després en castellà.

Així, mentre el programa especial de les eleccions de TV3 va oferir un servei de traducció en directe, TVE va optar per no traduir. I, en el cas del País Basc, va esperar que ho feren en llengua castellana per connectar amb les respectives seus electorals. De fet, el gallec que parlaven els polítics del PPG i el PSG s’etenia perfectament, amb molt poc d’esforç. Una altra cosa és l’euskera, encara que sí que es pot saber si qui el parla el domina o no per la fluïdesa en el parlar. I és que segons com utilitzem el català podem convertir-lo en un dialecte o mantenir-lo com a llengua. Una cosa així com el gallec que tothom entén o el dialecte castellà que parla qui no el domina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!