Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

6 de juny de 2009
4 comentaris

El nostre, un país de revistes

Altres coses també, però, sobretot, el nostre és un país de revistes, impulsades per persones, col·lectius i entitats, petites i mitjanes empreses editorials, que conformen un univers propi de comunicació nacional. I l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (Appec), constituïda el 1983 com a instrument per a donar visibilitat a les revistes que s’expressen en llengua catalana, ha esdevingut el punt de trobada d’una xarxa que avui aplega unes 150 capçaleres. Una entitat que treballa per impulsar aquestes revistes com a publicacions que aborden en català qualsevol àmbit de la realitat dels Països Catalans.

Per fer tot això més evident, i en motiu del seu 25è aniversari, l’Appec ha editat el llibre Un país de revistes. Història dels magazins en català. Una obra mitjançant la qual, i per  primera vegada, s’explica d’una manera global el fenomen de les revistes del nostre país. I ho ha fet des d’una interpretació històrica, a partir de la qual situa d’on venim en aquest àmbit i, el més interessant, projecta algunes línies d’actuació per afrontar els reptes actuals i de futur de les publicacions periòdiques en català.

Dirigida i coordinada per la periodista i professora de Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, Carme Ferré Pavia, aquesta és una obra col·lectiva realitzada amb la participació d’una vintena d’autors, fotògrafs i documentalistes. L’obra fa un recorregut històric i gràfic pels 170 anys de vida dels magazins en català, amb interessants apunts de cadascuna de les èpoques, contrapunts sobre diferents aspectes d’actualitat i reflexions de futur. L’últim capítol del llibre censa més de mil publicacions periòdiques catalanes que s’han editat, amb fortuna diversa, des de la segona meitat del segle XIX.

En l’actualitat, el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura calcula que les principals capçaleres en llengua catalana tenen una audiència acumulada superior al milió de lectors. Segons dades de l’Appec, es calcula que mensualment s’editen una mitjana de 750.000 exemplars de revistes en català, que s’envien a un milió i mig de lectors.

Ara, amb aquest llibre, tenim accés a una perspectiva de conjunt que ens permet saber com s’ha originat i quin ha estat el recorregut de les publicacions periòdiques en català. Però, també, quin és el context actual i els reptes més importants que han d’afrontar les revistes de cara al futur, i per extensió el mercat cultural i lingüístic en el context de globalització i canvi tecnològic en què es troba immersa la societat actual.

  1. A aquets pas podriem passar de país de revistes a país d’estampa, on les revistes poden esdevindre en la representació d’un país d’estampeta.

  2. hola francesc soc vicent crec que el teu germa ta parlat de mi liu vaig comentar un disapte a varadero i es va alegrar.vo este escrit es per que el dumenge es va fer una matinal motera i lo que mes em va alegrar va ser vore a ton pare ial teu germa en les monteses rodan pel grau i la platja,son autentiques.un salut.au

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!