Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

5 d'agost de 2016
0 comentaris

La Primera Guerra Mundial cada vegada més a prop.

Quan estudiava història a l’institut i m’explicaven la primera guerra mundial em semblava que parlaven de temps molt llunyans. Amb deu anys, en el 1965, la meva percepció d’una guerra de 1914 a 1918 era de l’època de la polca que es perdia en la nit dels temps, no ja dels pares sinó dels avis, que no vaig tenir la sort de conèixer.

Ara avui en dia, amb seixanta anys de la meva existència, uns fets que van succeir fa cent anys em suposen que la distància temporal entre el meu naixement (1955) i aquell conflicte bèl·lic és mes curta que la memòria que tinc de la meva vida, per la qual cosa cada dia trobo més propera aquella desfeta europea anomenada també Gran Guerra.

“La guerra va donar lloc a una profunda reestructuració de la geografia europea: quatre grans imperis, l’austrohongarès, l’alemany, l’otomà i el rus, van deixar d’existir, i van aparèixer els nous estats de Txecoslovàquia, Iugoslàvia, Hongria, Estònia, Letònia, Lituània, Finlàndia i Polònia. Alemanya, a més, perdé les seves colònies d’ultramar” (Viquipèdia).

Curiosament, aquesta guerra de sofriments i morts per a incalculables milions de persones, va ser dirigida per cosins que conformaven les diferents cases imperials dels dos bàndols:

“Nicolau II de Rússia tenia llaços de parentiu amb la majoria de les cases reials europees. Així, era cosí en primer grau del rei Jordi V del Regne Unit.

Guillem II de Prússia de la Casa de Hohenzollern era fill del kàiser Frederic III de Prússia i de la princesa Victòria del Regne Unit, la filla gran de la reina britànica Victòria. Com a nét de la reina Victòria, Guillem II era un cosí germà de l’emperador britànic rei Jordi V.

Durant el regnat de Jordi V es canvià el nom de la casa reial regnant al Regne Unit. Des del casament de la reina Victòria amb el príncep Albert de Saxònia-Coburg Gotha, la casa britànica havia passat de mans dels Hannover a mans dels Saxònia-Coburg Gotha. Ara bé, la procedència germànica del nou nom i l’alta impopularitat del món germànic al Regne Unit durant el conflicte bèl·lic de la Primera Guerra Mundial aconsellaren canviar el nom de la casa reial, que el 1917 passà a dir-se Windsor.

Francesc Josep I d’Àustria va esdevenir el penúltim sobirà d’una de les famílies més importants de la història europea, la dinastia Habsburg. Era fill de l’arxiduc Francesc Carles d’Àustria i de Sofia de Baviera. Fou nét per línia paterna de Francesc I d’Àustria i Maria Teresa de Borbó-Dues Sicílies, i per línia materna de Maximilià I Josep de Baviera i Carolina de Baden” (Viquipèdia).

No puc més que rebutjar la monarquia com a sistema de govern veien com uns pocs familiars van destruir tants éssers humans, tantes vides i països. Podrien haver dirimit les seves diferències entre ells en una reunió familiar, en un duel o en una justa o torneig medieval.

Per sentir parlar dels voluntaris catalans en aquesta guerra, la Primera Guerra Mundial, la Gran Guerra, aqui a En Guardia de Catalunya Radio.

Distribució territorial dels protagonistes de la Primera Guerra Mundial.
Distribució territorial dels protagonistes de la Primera Guerra Mundial.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!