Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

30 de novembre de 2017
5 comentaris

La constitució laica de la República de l’1 d’octubre.

Tant el vicepresident Junqueras lider d’ERC (aprofitant altaveus públics múltiples vegades) com el president Puigdemont han fet testimoni públic de la seva fe catòlica.

Els líders màxims de JuntsXSi doncs, que van conjurar el govern i institucions catalanes per conduir el País al referèndum de l’1 d’octubre formen part d’aquesta confessió religiosa que des d’un país estranger, el Vaticà, via Concordat i per damunt de la Constitució espanyola, governa els dies festius de tota la societat i gran part de l’educació dels nostres infants (per no entrar en més detalls).

Estic convençut de la capacitat de felicitat revolucionària d’una societat educada sense dogmes ni pors ni creences en ens sobrenaturals que actuen aquí i també més enllà del món físic i de la mort.

La república de l’1 d’octubre ha de ser una república veritablement laica i la constitució que farem entre totes i tots ha de facilitar deslliurar-nos de l’esclavatge de la superstició en aquest nou marc polític compartit.

Des del punt de vista de les superestructures ideològiques que governen la majoria dels individus de la societat, per assolir una república de persones lliures cal també avançar des de la conjura institucional dels creients cap a la materialització de la democràcia popular del pensament lliure.

No podem acceptar que els poders de l’estat afavoreixen els privilegis religiosos
 1. Jo, que soc tan partidari de la llibertat dels catalans com el qui escriu aquest article, soc creient, i no puc posar les meves conviccions en una maleta i deixar-les a casa, sino que van allà on jo vagi, i ningú posarà les meves creences a dormir.

  1. Evidentment cadascu pot ficar en la seva maleta tot allò que vulgui i portar-la a on cregui oportú amb ell. Diferent és que el funcionament de l’espai públic social estigui mediatitzat, condicionat i limitat per les creences religioses subvencionades i promocionades per les institucions comuns, executiu i legislatiu.

 2. Amic sr. Aguilar, dins el pensament lliure també hi poden conviure unes creences de caire religiós (no oblidem, per exemple, allò de “la Veritat us farà lliures”, que va dir Jesús el Crist, i que va recollir el seu deixeble Joan al seu Evangeli [8:32]).
  No sóc partidari que actes i accions que haurien de ser de caire “privat” se’ls donguin caire institucional (per exemple, crec que és licit que un cap d’Estat participi a títol individual en un acte religiós o partidista políticosocial; no trobo bé que ho faci com a “institució” estatal).

  Molt d’acord amb la separació Estat-institucions religioses [com també sóc partidari de la separació Estat-institucions polítiques i econòmiques, entre altres…], però si algú -com molt bé diu el sr. Josep M. Alibrech al seu comentari- té unes conviccions, no esperi que les deixi aparcades per segons quines situacions: els que tenim unes creences, intentem de viure-les cada instant de la nostra vida… i si algú li molesta, doncs que sapiga que amb el respecte a l’altre es “curen” els prejudicis i els totalitarismes.

  Atentament

 3. Es pot mirar la proclamació d´independència del 1911 d´Irlanda:
  “Reclamem la nostra terra en nom de Déu i dels nostres avantpassats, els quals , a cada generació, la han volguda seva.”

  1. Avui en dia encara serà dificil trobar un pais en el qual la religió no tingui un poder en les decisions públiques. Això no vol dir que seria desitjable una constitució laica del país en benefici dels no creients i de les diferents opcions de fe. Cadacú que porti la maleta cargada com vulgui sense que les maletes condicionen els horaris dels trens ni el funcionament de les estacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!