Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

11 de maig de 2013
0 comentaris

Geo METRIES a la Nit de l’Art de Castelló

Aquest divendres dia 10 hem celebrat la Nit de l’Art a Castelló com fa anys el segon divendres de maig. L’EASD Castelló ha participat de forma destacada com tots els anys i enguany amb la col·laboració del CDICV, (Colegio de Diseñadores de Interior de la Comunidad Valenciana).

Hem fet una passejada per l’animada i templada nit a Castelló, xerradeta amb Pilar Dolç en la Galeria Cànem i amb Luís Bolumar en la seva galeria . Salutacions a Joan Francesc Mira quan també com nosaltres visitava l’exposició “Geo METRIES, cartografies dels fons de l’IES Ribalta de Castelló”, de quan un institut transpirava tanta o més cultura que l’actual universitat.

A l’eixida, uns joves disfressats d’Hipàtia i Ptolomeu d’Alexandria ens regalen un llibre pesat i grouxut amb tapes dures sobre “Las observaciones de Cavanilles. Doscientos años después ” tot ell en castellà, sobre el “LIBRO QUARTO. SUR O TIERRAS MERIDIONALES DEL REYNO DE VALENCIA”…

Em crida una atenció especial el mapa plegat del Reyno, en el qual apareixen els paral·lels perfectament referits a l’equador però en canvi hi ha dues referències de meridians, la “Longitud Oriental del Meridiano de Tenerife” i la “Longitud Oriental del Meridiano de Cadiz”. En el detall d’aquest mapa que il·lustra aquest article podem veure les diferents longituds i l’actual Castelló de la Plana.

El dibuix científic, un camp extenssisim del dibuix, no cerca ni la bellesa ni l’expressió de sentiments o emocions, sinó una descripció reglamentada i convencional, objectiva i completa tan acurada com siga possible de la realitat. En ells no caben mosques ni amb quatre ni amb vuit potes. Però això és també una conquesta en el temps en funció dels avanços científics que ha de dominar el dibuixant. Els dinosaures tots verds de fa cinquanta anys són diferents dels d’ara i els d’ara seran diferents dels d’aquí a vint anys. També al mapa de Cavanilles de l’any 1795 podem gaudir d’una magnífica representació artística del relleu terrestre sense cap corba de nivell, les serralades són dibuixets de muntanyetes deliciosos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!