Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

20 de maig de 2017
0 comentaris

Dolça & Galvana.

Ni falsificador de marques, ni manter, ni vacances, ni societat de consum, ni galvanitzar, ni galvanostègia ni galvanoplàstia. Que no tinc ganes de fotre res!

Serà la primavera?

GALVANA f.

DICIONARI CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR

Peresa; desgana de treballar o de moure’s; cast. pereza, galbana. Amb un somrís de pau, amb un deix de galvana placévola, Ruyra Pinya, i, 29.
Fon.: gəɫβánə (pir-or., or.); gaɫβánɛ (Sort, Tremp, Ll., Pla d’Urgell, Falset, Gandesa); gaɫβána (Andorra, Esterri, Tortosa, Val.); gaɫvána (Cast., Al.); gəɫvánə (Bal.).
Etim.: de l’àrab gabāna, mat. sign. (Asín, Al-Andalus, iv, 459), tal vegada per via del castellà.

VIQUIPÈDIA

La peresamandra o galvana és la falta de desig, esma o coratge per a fer quelcom.

És un dels set pecats capitals segons la religió catòlica i és considerat una actitud o comportament negatiu en algunes cultures, que l’entenen com a un malbaratament del propi temps i indirectament fa que als altres hagin de treballar més del que els pertocaria. La peresa com a pecat és l’accídia clàssica, i té a veure amb l’esperit, és un estat paralitzador que impedeix la persona obrar correctament, prendre el rumb de la pròpia vida. Per això va ser fortament condemnada per Dante i la majoria dels teòlegs.

No s’ha de confondre amb el descans, l’oci o la meditació, ni amb la mandra puntual o poques ganes de fer voluntàriament d’un deure poc agradable o amb la tendència a no moure’s més que l’imprescindible.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!