Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

27 de març de 2017
0 comentaris

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana. Manifest

Manifest

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana és la iniciativa d’un conjunt de persones i col·lectius que volem posar el focus en l’educació i l’escola públiques a l’hora de debatre sobre l’educació a Catalunya. Neix com a denúncia i alternativa a Ara és demà i pretén reconduir el debat cap a aquells temes pedagògics, polítics i socials que preocupen a la comunitat educativa que creu en l’escola pública donant la paraula a aquesta comunitat i informant sobre l’actual procés de degradació que viu l’educació pública a Catalunya.

Després d’anys de polítiques regressives i mercantilitzadores de l’educació pública i anys de lluites i reivindicacions contra aquestes polítiques protagonitzades per docents, famílies, estudiants, col·lectius i moviments, el Departament d’Ensenyament ha endegat Ara és demà, un debat que pretén definir el futur de l’educació a Catalunya.

Però els marcs, els temes i els actors establerts pel govern a través d’Ara és demà han obviat les reivindicacions fetes des de l’escola pública i han introduït noves qüestions que obeeixen a interessos privats aliens a la institució. Ara és demà ha ignorat completament aquelles qüestions que fa anys que es denuncien: ni la doble xarxa escola pública-escola concertada, ni la desinversió estructural en educació pública, ni la falta creixent de places a la pública, ni el procés de privatització i mercantilització de l’educació, ni la precarització laboral dels docents, ni la segregació i el sorgiment de subxarxes dins el sistema, ni la desaparició de la gestió democràtica, ni l’externalització de la política de renovació pedagògica, ni el descens en picat de les beques menjador i acadèmiques, ni la introducció de continguts curriculars doctrinals com l’Emprenedoria o el reforç d’altres com la Religió, ni el paper de la política global supranacional i d’entitats com l’OCDE… cap d’aquestes qüestions han esdevingut punt de partida de les discussions proposades pel Departament d’Ensenyament.

I pel que fa als actors convidats, ni les assemblees grogues, ni les plataformes antiretallades, ni els col·lectius que demanen la construcció de centres públics i l’obertura de places públiques, ni les entitats que s’han mostrat contràries al desplegament de la LEC i de la LOMCE, ni el col·lectiu impulsor de la ILP Educació… cap dels agents que fa anys que vetllen per l’educació pública i que han fet una crítica explícita a la política educativa dels darrers temps no han estat convidats a participar a Ara és demà. Sí ho han estat, en canvi, persones, empreses i entitats privades sense cap mena de relació amb l’escola pública ni amb l’educació.

El debat oficial ha esdevingut un debat fictici que ha omès deliberadament la gran discussió de fons: la confrontació entre un model que aposti clarament per una educació pública, universal, socialment transformadora i entesa com un dret, i un model que aposta per la privatització i la mercantilització de l’educació.

L’escola pública és la institució més fonamental de la nostra societat i volem parlar-ne. Volem parlar de transformació social, de pensament crític, de democràcia, comunitat i participació, i del nostre principal tresor, els docents i les treballadores de la pública. I també volem conèixer i informar-nos sobre l’actual procés de mercantilització de l’educació pública i les seves conseqüències. D’aquí neix el Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana, una trobada que pretén donar una panoràmica completa de la situació actual de l’educació i l’escola públiques a Catalunya i dels temes cabdals que en aquests moments ja estan definint el seu present i hipotecant el seu futur.

Convoquem a docents, famílies, estudiants i ciutadania en general a aquest fòrum obert que tindrà lloc el proper dissabte 25 de març de 2017 a l’Institut Flos i Calcat de Barcelona.

AFA CEIP Patronat Domènech, AMPA CEIP Vila-romà, Assemblea Groga, Assemblea Groga de Gràcia, Assemblea Groga de Molins de Rei, Assemblea Groga de Nou Barris, Assemblea Groga de Sants, Bressol Indignades, CCOO Educació, CGT Ensenyament, CNT Educació, Coordinadora Ampa Nou Barris, Coordinadora Educació Pública Vallès Occidental (CEPVOC), Desmilitaritzem l’Educació, Despertaprofes, Edualter, Embat, Famílies Sense Places, Fampas Badalona, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Fundació Ferrer i Guàrdia, L’Empordà Es Mou, Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), Plataforma per l’Educació Pública del Poblenou, Plataforma per una Educació en Economia Crítica i Plural (PLEEC), Rella. Associació de Mestres i Professorat Jubilats, Seminari Ítaca d’Educació Crítica (SIEC), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), UGT Educació, USTEC-STEs, Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI), Xarxa Groga de L’Hospitalet.

Barcelona, 7 de març de 2017

MANIFEST_Debat-extraordinari-sobre-educacio-publica-catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!