Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

17 de juliol de 2011
0 comentaris

De vestits i nueses

Per què quan veig aquesta imatge penso en la Ciutat de les Ciències de València?No hi ha indicis que la dona de la foto dugui una estructura  externa: Porta la seva ossada interna i un vestit que és com una segona pell . En aquest dia  de la nuesa social, donat que aquest vestit tant suggerent es absolutament prescindible, i més bé suggereix que dins hi ha coses millors, invita a l’investigació.
Un arquitecte romà anomenat Vitruvi va escriure que un edifici que ha de ser considerat “amb la deguda referència a la funció, estructura i bellesa” (utilitas, firmitas, i venustas, en el seu original llatí). Aquesta és una fórmula exquisida, i malgrat la seva antiguitat segueix sent un marc útil per a l’anàlisi preliminar d’un edifici.

Parlant d’estructura de seguida l’analogia biològica és l’esquelet (de Viquipèdia ): En biologia, un esquelet és una carcassa rígida que proporciona la protecció i l’estructura en molts tipus d’animals, en particular els del cordats i els dels ecdisozous. Els exosquelets són externs, i són típics de molts invertebrats; contenen els teixits tous i òrgans del cos, i, atès que no creixen, a mesura que l’animal ho fa poden desprendre’s periòdicament per a tornar a formar-se. Els endosquelets són interns, i són típics de molts vertebrats.

Antropomorfisme i arquitectura: Conjecturar una analogia entre l’estructura del cos humà i l’arquitectura és una temptació, tant per raons estètiques com simbòliques. En la nostra subjectiva representació de l’ordre de l’univers no és l’àtom sinó el nostre cos el primordial element de referència. És la nostra manera de mesurar allò petit o gran, geomètric o amorf, dur o tou, estret o ample, fort o dèbil. Un cos humà saludable s’ens mostra equilibrat. És un tot al que res més pot ser afegit: El podem vestir, decorar o maquillar, però no li podem afegir un tercer braç o allargar una cama. El nostre sentit de la bellesa esta probablement unida a la forma del nostre cos.

Realment les analogies orgàniques poden ser font d’inspiració  o bé profunda de tipus estructural o superficial merament de tipus decoratiu. Normalment l’arquitectura cobreix i tanca espais, amb la qual cosa les analogies estructurals més immediates serien els d’exoesquelets.

Una última qüestió doncs, enllaçant amb el principi: apart de la corrupció en grau superlatiu, la Ciutat de les Arts i les Ciències  estan concebudes com a exoesquelets o com vestits?. Segurament la resposta no té massa importància, ja que la diferència fonamental amb la xica de la foto rau en que a l’interior no hi ha res de valor que cobrir o embolcallar, són carcasses buides de funció social.

Una carcassa externa, vestit o exoesquelet,  buit de contingut utilitari.
Una carcassa externa, vestit o exoesquelet, buit de contingut utilitari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!