Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

31 de desembre de 2017
0 comentaris

Com saber si som una república o no?

Una pregunta que es fan alguns catalans: Com saber si aquesta comunitat autònoma intervinguda pel 155 és una república o no?

Intentaré aclarir dubtes aquí i ara:

Si acudim al diari d’escola de VilaWeb de dimarts, 31 de gener de 2006, (Separació de poders i poder judicial) podem llegir:

«Als països democràtics, en què la sobirania recau en el poble, les funcions de l’estat són exercides per poders independents i separats els uns dels altres a fi i efecte d’assegurar el correcte funcionament del sistema democràtic.

Aquests poders són tres: el poder legislatiu, el poder executiu i el poder judicial,que, per dir-ho d’alguna manera, s’equilibren mútuament, de conformitat amb les tasques que els són pròpies.»

Doncs bé, ara a Catalunya estem embrancats en el resultat de les eleccions (il·legals i il·legítimes imposades el 21 D) per constituir el parlament català (que correspon al poder legislatiu català) i que possiblement podrà elegir president i aquest formar govern (poder executiu). No existeixen però el poder judicial català ni tenim uns Mossos d’Esquadra que obliguin a complir les lleis catalanes ni controlen ports ni aeroports ni el territori ni l’espai de les ones català.

Des d’aquest cantó no existeix una república catalana reeixida, aparentment.

Una mirada més ampla a tot el panorama ens permet afirmar d’altra banda que Catalunya no és Espanya: l’aplicació del 155, la fita democràtica catalana i brutalment repressiva espanyola de l’1 O, l’empresonament i l’exili del govern, la repressió i voluntat d’eliminació de les institucions catalanes, l’atac i intent d’ofegament de la seva economia per la banda espanyola; per la banda catalana la resistència popular, les vagues generals i el resultat de les eleccions imposades il·legalment ens mostra amb claredat que Catalunya no és una autonomia del Regne d’Espanya.

Evidenciat que Catalunya no és Espanya toca la feina més difícil, aconseguir la materialització de la república :

Es tracta de percebre els elements de la república en la nostra pròpia vida quotidiana (lluny de la propaganda mediàtica) per anar construint la nostra nova realitat política a partir de la acció popular organitzada.

Sabrem si som república si la gent que ens envolta viu la república i construeix república amb nosaltres. Busquem brots de república. La nostra participació i col·laboració farà que percebrem com la república no està allà, en els mitjans de comunicació o en les institucions alienes, la república hi és ja en les xarxes de republicans no controlables pels poders espanyols.

Bon any 2018!

La República Catalana som nosaltres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!