Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

26 d'agost de 2014
0 comentaris

Com conduir el carret de la compra.

A voltes portem el carret de la compra ple, quina és la forma correcta de portar el carret?

La forma correcta des del punt de vista de l’ergonomia i salut postural és empènyer el carret, però si trobem un obtacle com per exemple si hem de pujar un graó o una vorera, normalment és impossible pujar empenyent i cal canviar de postura, arrossegar el carret  des de davant i una vegada salvat l’obstacle tornar a empentar el carret.

Per quina raó és molt més fàcil salvar l’obstacle estirant i no empenyent el carro? 

Formes de moure el carret de la compra
Formes de moure el carret de la compra

Empentant el carret

Si mirem el dibuix podem veure que quan empenyem el carret es produeix una força de compressió ( C negra en el dibuix) que es transmet a les rodes. Aquesta força la podem descompondre en dues, una vertical cap a baix ( Vc roja en el dibuix) que es contraresta amb la resistència del paviment, i una altra horitzontal que és la que fa moure el carret ( H blava en el dibuix).

És fàcil d’entendre que la component vertical ( la Vc roja en el dibuix) dificulta en gran mesura la possibilitat de pujar per damunt de l’obstacle. Un obstacle de només dos centímetres d’alçada pot arribar a ser insuperable. Per tant  quant arribem a un obstacle cal canviar de postura, girar el carret i passar a estirar del carret des de davant.

 Estirant del carret

Si mirem el dibuix podem veure que quan estirem del carret es produeix una força de tracció (T negra en el dibuix) que es transmet a les rodes. Aquesta força la podem descompondre en dues, una vertical cap a dalt (V roja en el dibuix) que es contraresta amb el pes del carret, i una altra horitzontal que és la que arrossega i que fa moure el carret (H blava en el dibuix).

En aquest cas la component vertical (la V  roja en el dibuix) sí que ajuda en gran mesura la pujada del carret per damunt de l’obstacle, que d’aquesta manera es pot salvar sense dificultat.

Així i tot recordo que una vegada superat l’obstacle, recomano tornar a la postura més sana per al nostre cos, que és tenir per davant  el carret i empènyer amb les dues mans des de darrere.

Això és tot , amics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!