FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

27 d'agost de 2010
0 comentaris

Nafarroa

27 d’Agost 2010

Nafarroa: Un territori on les fronteres es desdibuixen.

Només pel ferm de la carretera podem intuïr si sóm a l’Alta Navarra (zona espanyola) o a la Baixa Navarra (zona francesa).  A la majoria de passos fronterers, cap al·lusió al canvi d’Estat, cap referència divisòria.  Passem d’una banda a l’altre banda d’un coll, … i seguim a Nafarroa.

Aquest és sens dubte un tret força representatiu del marcat caràcter identitàri dels navarresos, curosos amb les seves tradicions i la seva llengua.

Igualment a cada cantó, i sense diferències, un paisatge atraient, verd i fresc, tranquil. Un silenci només trencat pel soroll del vent o pel repicar de les esquelles dels remats.

I parlant de pastures, un altre símbol d’unió:  La pedra de Sant Martí. 

Ens trobem al coll de la-Pierre-St-Martin (alt. 1760 m), a la part més oriental del Pirineu Navarrès. D’ençà 600 anys, aquesta pedra certifica un acord entre els habitants dels dos costats (Roncal i Baretous). Un acord que es renova anualment al peu de la pedra amb el jurament “Pax avant”, amb el qual els ramaders de les dues Navarres compartiran durant tot l’any l’aigua i les pastures de les seves respectives valls.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.