FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

19 de gener de 2013
0 comentaris

La Garriga modernista

19 de Gener 2013

Un passeig fotogràfic el passat dissabte amb el grup “FEMFOTOS”, en un matí on la llum del sol es filtrava a través de la boirina, ens va permetre admirar el llegat modernista d’aquesta localitat del Vallès Oriental

A banda i banda del Passeig dels Til·lers s’apleguen un seguit de cases modernistes i noucentistes, concebudes com a cases d’estiueig de la burgesia catalana del XIX, just després de l’arribada del ferrocarril i de la construcció del Balneari Blancafort al nucí urbà del municipi de La Garriga.

I així, vem anar descobrint finestrals, balconades, enreixats en “cop de fuet”, i tota mena d’inscripcions i trencadissos que reflectien aquella llum del dia, ideal per a la pràctica fotogràfica.

He escollit aquest imatge per l’apunt per que crec que simbolitza bé la fusió entre modernisme i natura, la qual va servir en gran part de font d’inspiració als creadors d’aquest corrent arquitectònic.  Així, els artistes modernistes s’esmerçaven en identificar formes de la natura, plantes, animals, fòssils, que després reproduïen d’una manera o altra en les seves obres, plenes d’ondulacions i sinuositats altament suggeridores

Manel Joaquim Raspall (1877-1937) va ser un dels principals arquitectes que van contribuïr a la configuració d’aquest llegat al municipi. Deixeble d’en LLuís Domènec i Muntaner, va realitzar una gran diversitat de construccions arrèu de les poblacions de la comarca, destacant-hi la famosa “Illa Raspall” a la Garriga mateix, un conjunt de cases situades a l’inici del passeig construïdes ja a principis del sècle XX, i conegudes com “La Bombonera”, Casa Barbey, Torre Iris i la Casa Barraquer. 

Podeu visitar, si us vé de gust, una selecció de fotografies a l’enllaç:

http://www.femfotos.cat/passejant-amb-femfotos-ruta-urbana-a-la-garriga/

i tambè, sobre Arquitectura modernista i natura:

http://www.poblesdecatalunya.cat/tema.php?t=9


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.