6 d’abril de 2021
Fa dies que veiem per tot arreu, a les terrasses dels bars, enmig de places i carrers, gent que l’assaboreix. Ja sigui directament —això sí, amb la boca ben oberta—, o agafant-ne petits trossos, tot-hom té en comú la cara ensucrada i la mateixa expressió de felicitat. És el kürtőskalács (o “Pastís xemeneia”), el dolç estrella d’Hongria, sembla però, que originari de Transsilvània (Romania).
La massa de llevat, tallada a tires, s’enrotlla de manera helicoidal formant un recipient cilíndric obert pels dos costats i es banya amb ingredients diversos al gust del client: llimona, xocolata, canyella o vainilla. L’obra d’art es remata arrebossant-la generosament amb sucre per la part exterior. Una mena de “tornemi” (1) de grans dimensions, que porta en aquell cas inserit per un extrem un pal de fusta … Una troballa que finalment, durant la nostra passejada pel Városliget (o City Park) vam poder arreplegar, i naturalment, provar.
BON PROFIT!
(1) El “tornemi” és la variant badalonina del xuixo gironí, als quals —tant l’un com l’altre— costa igualment resistir-se quan passem per davant de la pastisseria o xurreria de torn.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Excel.lent comentari sobre una part de la gastronomia extrangera. Desitjo llarga vida a aquest tipus de xiringuitos. No és cap broma.
Gràcies, Unicorn!