FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

11 de gener de 2022
0 comentaris

Badalona (94) …, i, de retruc, Sabadell

11 de gener de 2022

S’ha editat un calendari amb fotografies antigues de Badalona. S’hi veuen alguns carrers, la platja i els pescadors, actes de Festa Major, el ball de l’envelat, el claustre de Sant Jeroni i algun recinte fabril. Observar imatges antigues constitueix per si mateix un exercici de recerca: el de voler saber com vivien els nostres avantpassats, com es movien, com es relacionaven…

La fotografia (obra d’Arnau Izard Llonch) que il·lustra la portada del calendari d’enguany correspon a un grup de banyistes a la platja de Badalona, l’any 1919. L’ambient distès que traspua la imatge podria equiparar-se perfectament amb qualsevol escena contemporània. En aquell cas, els nois que parlen asseguts a la sorra no podien saber, però, que, disset anys després, una guerra civil els estroncaria el seu dia a dia, i, molt probablement les seves expectatives de futur.

Apropant el focus a les cares de la gent, a les seves expressions (d’aquesta imatge com de qualsevol d’aleshores), trobem rostres que, tot i no ser-nos de familiars directes, ens recorden a nosaltres mateixos. Perquè hi podem veure reflectides (igual com ara) les inquietuds, el bon humor i l’alegria, el patiment o el dolor, l’afany de viure. Descobrim que tothom que ens ha precedit tenia —i gaudia— del seu propi present, d’un present que un bon dia va acabar-se. Revisar fotos antigues ens porta a la constatació de l’efímer de l’existència; a certificar que som aquí de pas i que també, un bon dia, algú mirarà amb interès i lògica curiositat com érem nosaltres.

—————————————————————————————————————————————

PD. L’autor d’aquesta imatge en particular era un enginyer industrial, nascut a Sabadell i gran aficionat a la fotografia, del qual incloc aquí una breu ressenya, extreta del blog “Sabadellejant” (d’en Jaume Barberà Canudas):

Arnau Izard i Llonch. -(Sabadell, 1897-1993). Amb títol de l’any 1920. Fill de Francesc Izard i Bas i Antonia Llonch i Estany. Va estudiar enginyeria industrial com gran part de la seva família i el 1914 van fer un viatge per Europa, visitant nombroses fàbriques, tallers i instal·lacions industrials.

El 18 d’abril de 1916 es va fer soci del Centre Excursionista de Catalunya dins la Secció d’Enginyeria, on va realitzar diverses conferències i visites a tallers i fàbriques industrials de Catalunya.

Va ser president de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell. Va executar nombrosos projectes industrials i va dirigir diverses obres com les instal·lacions industrials de l’empresa agroalimentària Gallina Blanca a Sant Joan Despí (1954), o els projectes d’algunes xemeneies industrials a Sabadell.

Assessorà tècnicament diverses companyies de servei públic i va realitzar diversos projectes d’edificacions industrials i d’instal·lacions a Espanya.

Gran aficionat a la fotografia, va ser autor d’una extensa col·lecció de fotos de gran qualitat. Una foto seva, quan era estudiant, encara porta cua. Es tracta d’una fotografia de l’any 1917 en la que es veu Antoni Gaudí entrant a la Universitat de Barcelona. Experts en el tema opinen que no era el genial arquitecte, sinó el senyor Josep Mestres, catedràtic de Física. L’extrema pulcritud i elegància, amb barret de bolet, contrasta amb la suposada pobra vestimenta d’Antoni Gaudí.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.